Kantrimen ne govori u ime EU

To su agenciji Beta preneli izvori Evropske službe za spoljno delovanje, diplomatije EU, koji su time odgovorili na pitanje da li mogu da potvrde izjavu visokog funkcionera američkog Stejt departmenta Kantrimena da je posrednik EU u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper odlučio da odloži poslednju rundu tog dijaloga "zbog nespremnosti srpske vlade da ukine svoj embargo na kosovsku robu".

Izvori u Briselu su zamoljeni da kažu i da li posrednik Kuper i EU dele ocenu zvaničnika SAD Kantrimena da je pre dve godine "zavedeni embargo Srbije na uvoz kosovske robe nezakonit prema pravilima CEFTA (regionalne zone slobodne trgovine)", imajući u vidu da su srpske vlasti, ali i vlada BiH, zbog odluke Prištine da zavede carinu od deset odsto na robu iz BiH, saopštile da će se žaliti CEFTA.

Jer Beograd i Sarajevo ne priznaju nezavisnost Kosova i smatraju da je Priština pre dve i po godine jednostrano promenila carinske pečate i dokumenta s oznakama UNMIK-a i pokušala da nametne pečat i oznake samoproglašene vlasti na Kosovu.

Beta je dobila odgovor Maje Kocijančič, portparolke visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton, da je "stav EU jasan, a to je da Evropska unija poziva obe strane da se pitanje carinskih pečata reši kroz dijalog Beograda i Prištine i da se u potpunosti ispoštuju odredbe CEFTA".

"A s ciljem da se što je pre moguće obnovi slobodan promen robe na Zapadnom Balkanu". Maja Kocijančič je podvukla da s tim u vezi "EU očekuje uspešnu rundu dijaloga početkom septembra".

BRISEL, 24. jula 2011. (Beta)

Pogledajte još