Srbiji slede izuzetno teške godine

BEOGRAD, 25. jula 2011. (Beta) - Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević izjavio je da će za Srbiju narednih nekoliko godina biti izuzetno težak period zbog pojačanih pritisaka medjunarodne zajednice vezanih za Kosovo i da će EU spor Beograda i Prištine koristiti kao izgovor za usporavanje prijema novih članica.

"Očekujem u narednom periodu da će se pojačati pritisak na Srbiju vezano za Kosovo ali ne tako da se to postavi kao uslov za ulazak u EU nego u smislu normalizacije odnosa izmedju Srbije i Kosova", rekao je Pribićević agenciji Beta.

Pribićević je dodao da je taj pritisak i rezultat želje EU da se odnos Beograda i Prištine do kraja normalizuje jer EU svakako ne želi da prima u članstvo zemlje za koje ona smatra da imaju nerešene teritorijalne probleme.

Naveo je da će se pritisak na Srbiju posle hapšenja svih haških begunaca pojačavati ali ne tako da Srbija prizna Kosovo, jer pet članica EU nije priznalo Kosovo, pa je samim tim i nelogično očekivati da Srbija prizna a pet članica ne.

"Očekujem pritisak u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom. Očekujem izuzetno težak period za Srbiju u narednih nekoliko godina", rekao je Pribićević.

Pogledajte još