POMOĆ ŽENAMA PUŠAČIMA: Trudnice u Londonu dobijaće besplatne e-cigarete

"Lambeth Council" procenjuje da će ovakva usluga roditeljima uštedeti 2.000 funti godišnje – što je novac koji bi se inače trošio na duvan.

- NHS je saopštio da je sprovedeno malo istraživanje o bezbednosti e-cigareta u trudnoći i da se preferiraju flasteri i žvake - piše Bi-Bi-Si. "Lambeth Council" prenosi da korišćenje e-cigareta može pomoći ženama da oslobode pušenja duvana.

- Pušenje tokom trudnoće je vodeći faktor rizika za loše ishode porođaja, uključujući mrtvorođene bebe, pobačaj i prevremeni porođaj - rekli su iz PR službe "Lambeth Council"-a (Saveta londonske opštine Lambet).

- Podaci pokazuju da žene iz domaćinstava sa niskim primanjima mnogo češće puše u trudnoći. Sada planiramo da podržimo upotrebu e-cigareta za žene koje izaberu taj put kao pomoć za odvikavanje od duvana, jer je to manje štetno u poređenju sa pušenjem - navodi se u saopštenju Saveta.

- Shvatamo da, iako je za trudnice pušače najbolje da prestanu da puše bez da nastave da koriste nikotin, ako je to teško, i ako odluče da koriste e-cigarete, to im može pomoći da se oslobode dima. Hiljade ljudi padaju u siromaštvo zbog pušačkih navika - dodaju u Savetu.

Odbornik Ben Kajnd otkrio je detalje ovog pristupa u pisanom odgovoru na pitanje kolege odbornika Ajze Ajze o tome šta nadležni organi rade da bi se smanjilo siromaštvo dece i porodica u opštini:

- Savet će uskoro početi da pruža besplatne e-proizvode, kao deo usluge sa ciljem prestanka pušenja, pušačima koji su trudnice ili brinu o maloj deci.

- Projekat ima za cilj poboljšanje zdravlja porodice i uštedu novca u procesu od približno 2.000 funti godišnje po porodici. Procenjuje se da preko 3.000 domaćinstava u Lambetu na granici siromaštva zbog pušenja i mnoga od ovih domaćinstava uključuju decu - dodao je Kajnd.

Elektronske cigarete funkcionišu tako što zagrevaju tečnost koja sadrži, između ostalog i duvan - kako bi se stvorila para koju korisnik udiše.

Studija Kraljevskog koledža objavljena u septembru otkrila je da su "e-cigarete znatno manje štetne od pušenja", prenosi izvešataj lokalne Organizacije za demokratiju.

Ipak, prema podacima sa portala NHS (Nacionalnog centra za zdravlje) sprovedeno je malo istraživanja o bezbednosti e-cigareta i e-tečnosti u trudnoći i nije poznato da li je para štetna za bebu u trudnoći.

- Ako ste trudni, licencirani proizvodi kao što su flasteri i žvake su preporučena opcija koja će vam pomoći da prestanete da pušite - dodaje NHS.

Odbornik Kand je takođe otkrio da će Savet nastaviti da deli vaučere od 20 funti porodicama sa decom, za besplatne školske obroke tokom školskih raspusta.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još