Dan Ujedinjenih nacija obeležen u Beogradu

Predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i direktorka Kancelarije UN u Srbiji Mari Jamašita izjavila je juče na obeležavanju 77 godina od osnivanja UN da su saradnja i dijalog jedini put napred i da podržava dijalog Beograda i Prištine.

Ona je istakla da je UN čvrst partner Srbiji u političkim naporima i u zalaganjima za izgradnju i ostvarenje mira.

Jamašita je poručila da je mir ugrožen u različitim regionima sveta i zajednicama i da se pošast rata širi svetom podrivajući bezbednost i blagostanje i usporavajući razvoj.

- Moramo da prihvatimo razlike i živimo u miru, da angažujemo sve one koji se zalažu za mir - poručila je Jamašita.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Milan Milanović rekao je da je za Srbiju saradnja sa UN veoma značajna zbog odbrane teritorijalnog integriteta Srbije.

On je istakao da je UN snažan onoliko koliko članice organizacije poštuju usvojene povelje i akte i da kršenje međunarodnog prava može imati dalekosežne posledice.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob ocenila je da su brojne krize upozorenje da nije ostvaren napredak iz agende održivog razvoja 2030 i da se UN i dalje zalaže da se kao prioritet postave obrazovanje i otporni zdravstveni sistem, očuvanje planete i rodna ravnopravnost.

- Pozivamo građane i njihove predstavnike da neguju solidarnost, različitost, dostojanstvo i nediskriminaciju, odnosno da promovišu kulturu mira, dijaloga, tolerancije i jednakosti – svakoga dana i u svim okolnostima - kazala je Žakob.

Dan UN obeležava se 24. oktobra od 1945. godine, kada je Povelja UN stupila na snagu.

Tim povodom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu organizovan je koncert "Muzika za mir", u kojem je učestvovalo 15 talentovanih umetnika iz 10 zemalja.

Skupu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, nevladinih organizacija i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

Izvor: FoNet
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još