Hadžić bio poslednja prepreka na putu u EU

PRAG, 25. jula 2011. (Beta) - Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg istakao je u ponedeljak u susretu sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem u Pragu da je hapšenjem Gorana Hadžića uklonjena poslednja prepreka na putu Srbije ka EU, gde Češka što pre želi da vidi Srbiju.

Švarcenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jeremićem upozorio da češko iskustvo govori da je ulazak u Uniju dug i težak proces i da Srbija ne treba da ima iluzije.

"Češka dosledno podržava Srbiju i kada su bile u pitanju vize i sada kada je reč o pristupnim razgovorima. Naš je stav da je put Srbije u EU doduše dug, ali siguran", rekao je Švarcenberg.

Šef češke diplomatije kazao je da se sa svojim srpskim kolegom složio u apsolutnoj većini pitanja, uz možda nešto drugačiji ugao gledanja iz Beograda i Praga, ali neznatno, onako kao kada mu dodju u goste šefovi nemačke ili austrijske diplomatije.

Novinarima koje je interesovalo da li će uslov za članstvo u EU biti priznanje Kosova odgovorio je Vuk Jeremić i upozorio da bi bilo pogrešno da se zaustavlja proces pristupanja EU.

"Verujem da postoji put kojim možemo zajedno da koračamo u rešavanju svih otvorenih problema na Balkanu a uz neometani i neusporeni proces evropske integracije za sve na zapadnom Balkanu. Mislim da uz taj proces možemo da rešavamo sva otvorena pitanja, uključujući i ona vezana za status autonomne pokrajine Kosovo i Metohija", kazao je Jeremić.

Pogledajte još