Preminuo Boris Dvornik

ZAGREB, 24. mart 2008. (FoNet) - Legendarni hrvatski pozorišni, televizijski i filmski glumac, scenarist i reditelj, Boris Dvornik, preminuo je noćas u Splitu, javlja zagrebački "Večernji list".
Vest o smrti Dvornika objavio je jutros Radio Dalmacija pozivajući se na izvore iz splitske bolnice.

Boris Dvornik  rođen je 16. aprila 1939. u Splitu. Srednju glumačku školu završio je u Novom Sadu, a Pozorišnu akademiju u Zagrebu. Na filmu se prvi put pojavio 1960. u delu Franceta Štiglica "Deveti krug".

Nakon toga odigrao je važne uloge u komedijama "Martin u oblacima" i "Prekobrojn". Niz njegovih uloga u komedijama nastavljen je do sredine 60-ih godina, nakon čega preuzima uloge s ratnom tematikom.

Nastupio je u više od 40 igranih filmova, te u mnogim televizijskim dramama i serijama.

Vrhunac popularnosti ostvario je 70-ih godina ulogom Roka Prca u seriji "Naše malo misto" te ulogom brijača u seriji "Velo misto".

Te su mu uloge donele status jednog od najpriznatijih glumaca bivše Jugoslavije. No, nakon 70-ih godina uglavnom je glumio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu.

Početkom rata Dvornik je medijsku pažnju u nekoliko navrata privlačio svojim kontroverznim (ne)prijateljstvom s još jednim velikim glumcem ovih prostora, Velimirom Batom Živojinovićem. Iako su od Dvornikovih prvih filmova bili veliki prijatelji, njih su se dvojica 1991. javno odrekli jedan drugoga nizom pisama.

Trinaest godina kasnije pokušali su se pomiriti, ali do javnog pomirenja došlo je tek 2006. i to video-vezom između Splita i Beograda. Tom prilikom Dvornik je izjavio da je njihova svađa bila "samo nesporazum".

Pogledajte još