CILJ SMANJENJE TROŠKOVA MONARHIJE: Kralj Čarls Treći prodaje 14 konja kraljice Elizabete Druge

Britanski kralj Čarls Treći najavio je, i pre nego što je stupio na tron, da će smanjiti budžet i troškove monarhije. Jedan od prvih poteza je prodaja plemenitih grla iz ergele njegove majke Elizabete Druge.

Čarls Treći namerava da smanjuje broj kraljevskih konja, pa je tako doneta odluka da se proda 14 trkačkih konja sa imanja "Sandringham's Royal Stud", gde se još od kralja Džordža Šestog, uzgajaju plemenita grla koja osvajaju nagrade.

- Ova odluka o prodaji konja nije ništa neobično. Svake godine se to radilo. Kraljica je imala svoje kobile za parenje, uzgajala ih je i prodavala. Nije mogla sve da ih zadrži - istakao je Džimi Džordž.

Dodao je da prodaja ovih 14 grla ne znači da kraljevska porodica prekida tradiciju učestvovanja na trkama.

Kralj Čarls nema istu strast prema sportu kao što je imala njegova majka kraljica Elizabeta.

Džon Voren, bivši savetnik za trke pokojne kraljice, naveo je da je sve događaje do sada ispratio, jer se tokom osamdesetih takmičio kao džokej amater.

U jednom od intervjua, Kamila kraljica supruga istakla je da su trke konja bile posebna strast kraljice Elizabete Druge i da je poznavala svakog svog konja i pratila njegov razvoj i uspehe.

Inače, britanski kralj Čarls više voli da slika nego da jaše konje. Omiljena slikarska tehnika mu je akvarel, a od kada je nasledio na prestolu svoju majku, postao je jedan od najprodavanijih britanskih umetnika.

Njegovo delo koje su likovni kritičari ocenili kao osrednje, prodato je na aukciji za 5.800 funti, umesto za 500.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još