Kluni dovodi politiku na veliki ekran

Film "Martovske ide" (The Ides of March), nastao po komadu Boa Vilimona, govori o pomoćniku u političkoj kampanji čiji će idealističan pogled na svet promeniti saradnja sa nemoralnim demokratskim kandidatom.

Džordž Kluni za "USA Today" kaže da je planirao da snimi ovaj politički triler još 2008. godine, ali nacija je bila suviše u raspoloženju punom nade za, kako navodi, "ciničan politički film". "Sada se cinizam vratio", kaže Kluni o filmu koji u američke bioskope stiže 7. oktobra.

Kao aktivista Demokrata, Klunijevo ime je neretko dovođeno u vezu sa potencijalnom predsedničkom kandidaturom. Međutim, već čuven je njegov odgovor na pitanje zašto se ne kandiduje: "Nisam vodio svoj život kako je potrebno da bi se neko bavio politikom. Je..o sam previše riba i uzimao previše droge."

- Osnovna pitanja filma su osnovna pitanja s kojima se susrećemo svakog dana, uključujući i pitanja morala. Ne pokušavamo da polarizujemo - kaže Kluni, koji potpisuje režiju i scenario ovog filma, a i igra glavnu ulogu.

Fotogalerija: Kadrovi i fotografije sa seta filma "Martovske ide"

Kluni je film prikazao obema političkim stranama. "Republikanci mrze početak filma, demokrate kraj. Tako da smo uradili dobru stvar."

Klunijev partner u filmu je talentovani Rajan Gosling. Gosling u filmu igra pomoćnika u kampanji nemoralnog demokrate koga igra Kluni. "Film se manje bavi politikom koliko ljudskim greškama i manama", kaže Kluni za "USA Today".

Pored Klunija i Goslinga, u filmu igraju Filip Simor Hofman, Maks Mingela, Evan Rejčel Vud i Marisa Tomei.

Pogledajte još