Gasovi čiste vodu za piće i otpadne vode

Kiseonik, ozon i ugljen-dioksid podstiču prirodne procese prečišćavanja i ne ostavljaju za sobom štetne materije. Drugim rečima, ne zagađuju životnu sredinu.

Ulaskom u 21. vek, pred čovečanstvo je stavljen izuzetno težak zadatak − da maksimalno očuva i zaštiti životnu sredinu. To nije slučajno, jer iz dana u dan sve je manje nezagađenih reka, čistog vazduha i nekontaminiranog zemljišta. "Messer Tehnogas AD" ne samo što u svojim okvirima vodi politiku očuvanja životne sredine, već osmišlja univerzalna ekološka rešenja, kojima se kvalitet već zagađene sredine da popraviti. Ovo se, pre svega odnosi na vode. Trend u svetu je da se što je moguće više izbegavaju hemijska sredstva u obradi voda, a da se velika pažnja prida nehemijskim tretmanima. Gasovi proizvedeni u "Messer Tehnogasu" spadaju u drugu od gorepomenutih grupa. Ako se još uzme u obzir i da su sirovine za dobijanje čistih gasova vazduh i otpadni gasovi pri proizvodnji amonijaka, tj. da je ekološki i sam način proizvodnje, to je, svakako, razlog više da se opredelimo za gasove u odnosu na bilo kakve druge hemikalije. 

Kako i zašto su gasovi našli svoje mesto i u ovoj oblasti? 

Odgovor na ovo pitanje je krajnje jednostavan − zbog niza prednosti koje imaju u odnosu na druga, hemijska sredstva. Kiseonik, ozon i ugljen-dioksid podstiču prirodne procese prečišćavanja i ne ostavljaju za sobom štetne materije. Drugim rečima, ne zagađuju životnu sredinu. Osim toga, tretman voda gasovima krajnje je jednostavno i ekonomično rešenje. Kiseonikom, kao prirodnim oksidansom, uklanja se gvožđe, mangan i amonijum-jon u vodama za piće. Najnovija tehnološka dostignuća u tretmanu otpadnih voda pokazuju da je kiseonik idealna solucija za povećanje efikasnosti konvencionalnih uređaja za prečišćavanje, bez skupih dodatnih građevinskih proširenja. Eliminacija neprijatnih mirisa u zatvorenim kanalizacionim sistemima pod pritiskom još jedna je u nizu primena kiseonika. 

Tamo gde priroda zakaže često pomaže ozon, jedno od najsnažnijih oksidacionih sredstava. U vodama za piće, ozon vrši dezinfekciju i oksidaciju najrezistentnijih organskih supstanci, čineći ih neškodljivim. Istu funkciju ima i u visokoopterećenim otpadnim i procesnim vodama. Svest o očuvanju životne sredine postaje sve izraženija u 21. veku. U skladu s tim, "Messer" je razvio nove primene ugljen-dioksida za neutralizaciju voda za piće, plivačkih bazena i industrijskih otpadnih voda. Opasne i štetne kiseline sada bivaju zamenjene potpuno neškodljivim gasom. Ugljen-dioksid nalazi primenu i u otvrdnjavanju i omekšavanju vode za piće. Mnogi ga nazivaju gasom budućnosti. "Messer Tehnogas" garantuje pravilno odabrane tehnologije, sigurnu isporuku i kvalitet gasova, a na globalnom nivou doprinosi opštem očuvanju voda.

("Pregled")

Pogledajte još