Zajednički letovi "Jat ervejsom"

Uskoro novi letovi iz Beograda, preko Praga, ka gradovima u zapadnoj Evropi i Skandinaviji

- "Czech Airlines" će nastaviti svoju saradnju sa kompanijom "Jat ervejs", u skladu s našom strategijom razvoja na tržištu i filozofijom spajanja zapadne i istočne Evrope. Ove godine planiramo dalje proširenje saradnje, pre svega tako što ćemo poboljšati naše konekcije iz Beograda, preko Praga, ka destinacijama u zapadnoj Evropi i Skandinaviji - kaže za "Privredni pregled" Dragan Bugarčić, direktor predstavništva ove kompanije u Beogradu.

"Jat ervejs" se uskoro privatizuje, hoće li to uticati na razvoj saradnje?
- Smatram da planirana privatizacija neće uticati na promene u saradnji između kompanija "Czech Airlines" i "Jat ervejs". U stvari, uveren sam da će promena vlasničke strukture omogućiti još bolju saradnju, kreativniji i svežiji pristup tržištu i proširenju veza.

Kakvi su rezultati poslovanja u prošloj godini?
- Kompanija "Czech Airlines" je više nego uspešno privela kraju 2007. godinu. Posle nekoliko godina gubitaka, ostvarili smo profit od 111 miliona čeških kruna, što iznosi oko 4,4 miliona evra. Kada je u pitanju operativni prihod, kompanija je dostigla iznos od skoro 24 milijarde čeških kruna. Ako uzmemo u obzir da smo i značajno smanjili troškove, protekla godina pokazala se veoma dobrom. Ukupan broj putnika koji su leteli na redovnim linijama naše kompanije premašio je 5,6 miliona. Čarterima je prevezeno 797.300 putnika, od čega su 40 procenata bili inostrani putnici. Kompanija leti na 104 destinacije u 44 zemlje sveta. Pored toga, zahvaljujući članstvu kompanije u alijansi "SkyTeam", broj ovih destinacija je mnogostruko veći! Prošla godina je takođe značajna i zbog toga što je promenjen vizuelni identitet kompanije, promenjen je logo, a osim toga, upravo zbog orijentacije kompanije ka stranom tržištu, promenjeno je i ime. Umesto ČSA, novo ime kompanije je "Czech Airlines"!

Kakvi su planovi za 2008, hoćete li otvarati nove linije?
- Jedan od osnovnih načina da se opstane na tržištu jeste fleksibilnost i pravovremena reakcija na zahteve putnika. Konstantno se vrše analize tržišta i naša mreža se prilagođava potrebama. Ove godine, s letnjim redom letenja, otvorićemo šest novih redovnih linija za Alma Atu, Tbilisi, Rostov na Donu, Strazbur, Damask i Heraklion, a intenziviraćemo i postojeće redovne letove za Oslo, Stokholm, Diseldorf, Hamburg, Štutgart, Milano, Veneciju, Bukurešt, Sofiju, Larnaku i Jekaterinburg.

Ko su najveći konkurenti u regionu, imate li preduslove i ambicije da postanete regionalni lider?
- Uz postojeće i planirane destinacije, kompanija "Czech Airlines" jeste lider u regionu centralne i istočne Evrope. Pored kvalitetne flote i veoma dobre mreže naših redovnih linija, važno je napomenuti da je naša kompanija i zvanično, već četiri godine zaredom, nosilac titule "Najbolja aviokompanija u centralnoj i istočnoj Evropi". Ne treba zaboraviti da smo trenutno i zvanično najpreciznija avi−kompanija. Konkurenciju doživljavamo kao podstrek. Sve aviokompanije se bore za svoje mesto na tržištu, a i mi se prilagođavamo situaciji. "Czech Airlines" drži solidnu poziciju, ali naravno, trudimo se da ih i ojačamo! Pored toga, naša kompanija je i deo alijanse "SkyTeam", što dodatno stabilizuje poslovanje. Što se tiče tržišta na Balkanu, naš najveći konkurent je "Lufthansa". Balkan je strateški važan region i zauzima značajno mesto u dugoročnim planovima kompanije. Istorijski posmatrano, ovaj region je, u stvari, bio i destinacija našeg prvog međunarodnog leta − Zagreb! Pored toga, 2006. smo proslavili i 60 godina redovnih letova na liniji Prag − Beograd. Naravno, radimo na tome da uvećamo svoje prisustvo na tržištu čitavog regiona.

Kakvom flotom raspolaže ČSA, hoćete li kupovati nove avione i koje?
- Flota kompanije "Czech Airlines" spada u najsavremenije. Raspolažemo sa 50 aviona tipa "airbus" A310, A319, A320 i A321, "boeing" 737 i ATR 42 i 72. Dvadeset prvog februara 2007. isporučen je najnoviji avion tipa "airbus" A319, a tokom godine biće isporučena još tri. Ovi avioni zameniće avione tipa "boeing" 737 koji su korišćeni od 1992. Ovo je deo plana modernizacije započetog 2006, kada su isporučene tri letelice, potom je isporučeno još pet aviona ovog tipa 2007. i konačno, ove godine četiri. Pored toga, još osam aviona ovog tipa dodaćemo našoj floti tokom 2011. i 2012. 

Kakva je politika cena karata, kako ćete se boriti s kompanijama koje imaju izuzetno jeftin prevoz?
- Politika cena bazirana je na kretanjima na tržištu, analizama troškova i prihodima. Kompanije koje nude jeftin prevoz putnika samo delom utiču na stanje na tržištu, ali i tome se prilagođavamo. Razlika u standardima i kvalitetu usluge je toliko velika da to svakako opravdava i razliku u ceni. Putnici naše kompanije znaju da na našim letovima mogu očekivati najbolji servis, pouzdane i moderne avione, kao i prilagođen red letenja. Pored toga, kompanija nudi i mnoštvo beneficija koje jeftine aviokompanije ne pružaju svojim putnicima. Među njima su najznačajniji programi "OK Plus" i "OK Plus Corporate". Članstvom u ovim programima, koje je dostupno i na našem tržištu, pojedinci i kompanije mogu ostvariti značajne uštede. Poslovna politika naše kompanije orijentisana je pre svega ka poslovnim putnicima, kojima je kvalitet usluge važniji od cene.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.