Usvojen Zakon o energetici

BEOGRAD, 28. jula 2011. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u četvrtak Zakon o energetici koji bi, prema rečima predlagača, trebalo da liberalizuje sve segmente energetskog tržišta u Srbiji.

Usvajanjem tog zakona ispunjen je još jedan od uslova na putu Srbije ka EU.

Novim zakonom se jača uloga Agencije za energetiku Srbije (AERS), povećava sigurnost snabdevanja, pojednostavljuju procedure za sprovodjenje investicija, omogućava povećanje energetske efikasnosti i rast investicija u obnovljive izvore energije.

Prema odredbama zakona, od 1. oktobra 2012. godine Agencija za energetiku će odredjivati cene struje i gasa umesto Vlade Srbije.

Predvidjeno je postepeno otvaranje tržišta električne energije i od 1. januara 2013. pravo na javno snabdevanje imaće samo potrošači priključeni na distributivnu mrežu, a od 1. januara 2015. godine snabdevača strujom biraće i domaćinsta i mali kupci.

Novim zakonom podstiču se investicije u obnovljive izvore energije, kroz pojednostavljivanje procedura za ulaganje i uvodjenje povlašćenih proizvodjača energije iz biomase, vode, vetra, solarne i geotermalne energije.

Prema Zakonu o energetici, u Srbiji će biti uvedeno i otvoreno tržiste električne energije, odnosno berza, kao i bilateralno tržište i balansno tržište energije.

Uvodi se i pojam energetski ugrožen kupac, koji će imati posebnu zaštitu, odnosno pravo na isporuku odredjene količine struje i gasa i drugačije kriterijume za isključenje, imajući u vidu njegov socijalni i zdravstveni status.

Pogledajte još