Vikend letovanja

Četvrtak uveče polazak na put. Petak, subota i nedelja - „sve četiri uvis“. A u ponedeljak na radne aktivnosti kao da ništa nije bilo. Za one koji ne mogu da uzmu slobodne dane, produženi vikend je odličan način da makar nakratko umaknu od svakodnevnih obaveza. Ipak, ono što je najbitnije, uz malo snalažljivosti ta avantura čak nije ni mnogo skupa.

Kako bi ovakav put bio uspešan potrebno je u što kraćem vremenskom roku stići na izabranu destinaciju, zbog čega je najbolje leteti avionom. Naravno, u zavisnosti od udaljenosti moguće je iskombinovati se automobilom, pa čak i vozom. Tri vrlo zanimljive destinacije za ovakvu vrstu putovanja sigurno su Venecija, Perast i jezero Balaton.

ITALIJA

Grad poznat po svojim kanalima, spada u jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi. S obzirom na to da je od Beograda udaljena 800 kilometara, i da je praktično celom dužinom autoput, do Venecije možete stići za svega osam sati. Za benzin i putarine u jednom pravcu potrebno je izdvojiti oko 100 evra, dok se smeštaj može naći za tridesetak evra noćenje, pa naviše. Ako se odlučite za voz, više vremena će vam otpasti na put, ali ćete sve vreme moći da spavate u kušetu, pa ćete odmorni stići u čeveni grad gondola. Povratna karta staje 110 evra, voz svakog dana kreće iz Beograda u 15.20, a planirano stiže u Veneciju oko 7 sati ujutru.

Venecija - neverovatan grad koji možete posetiti već ovog vikenda

(old_image)


CRNA GORA

Naravno da je odlazak na crnogorsko primorje realna opcija kada su vikend putovanja u pitanju. Glavni problem za varijantu sa automobilom je naporna vožnja, ali za one koji su spremni da magistralom voze oko sedam sati, Perast je dobar izbor. Pronaći smeštaj u ovom primorskom gradu je vrlo lako čak i po dolasku, odnosno bez rezervisanja unapred. Cene privatnih soba od 15 do 20 evra po osobi za jedno noćenje.

Redovna linija „Jat ervejza“ iz Beograda za Tivat saobraća svakim danom u nekoliko termina između 7.10 i 17.45. U suprotnom pravcu, letovi se obavljaju između 8.55 i 19.25. Cena povratne karte je 17.434 dinara. „Montenegro erlajnzom“ možete leteti po ceni povratne karte od 168,78 evra i on saobraća svakim danom iz Beograda u tri termina između 7.00 i 17.25, a iz Tivta takođe u tri termina između 8.25 i 19.10. Sve date cene su sa uračunatim taksama.

MAĐARSKA

Jezero Balaton, najveće u centralnoj Evropi, od juna do septembra spremno dočekuje turiste. Kolima je potrebno oko pet sati da se stigne do odmarališta koje je od Beograda udaljeno oko 500 kilometara. Za benzin je u ovoj varijanti potrebno oko 50 evra u jednom pravcu, dok je za putarine potrebno izdvojiti nešto više od 10 evra. Najjeftinija cena smeštaja kreće se oko 15 evra.

Avio-kompanija „Malev“ saobraća na liniji Budimpešta - Beograd i cene su oko 200 evra za kartu u oba pravca. „Malev“ leti iz Beograda sredom, četvrtkom i subotom, a iz Budimpešte svim danima sem petka i nedelje. Pomenutim danima, polazak iz Beograda je u 14.55, a iz Budimpešte se poleće u 23.40.

OD PEŠTE DO BALATONA

Šiofok je je najveće mesto na Balatonu, udaljeno je oko 150 kilometara od mađarske prestonice. Vožnja traje oko sat i 40 minuta, a voz saobraća između 3.30 i 23.30. Cena karte je oko 13 evra. Inače, jednom dnevno na Balaton svraća međunarodni voz Venecija - Budimpešta, koji svraća u Ljubljanu i Trst, pa „vikendaši“ mogu i da posete još neku destinaciju za vreme odmora.

Izvor: Novosti.rs

Pogledajte još