PRAVILNA NEGA KOŽE: Koji beauty sastojci bolje rade u tandemu?

Pravilna nega kože podrazumeva upotrebu preparata na bazi određenih sastojaka. Pa ipak, i u ovom slučaju postoje određena pravila.

Poput putera od mlevenog keksa i čokoladnog krema ili vina i sira, neki sastojci jednostavno idu bolje zajedno – a isto važi i za sastojke za negu kože. Razlog se krije u činjenici da jedan sastojak može da nadoknadi ono što nedostaje drugom (kao što je slučaj sa vitaminom C i vitaminom E), ili da obezbedi mekanu barijeru za zaštitu kože od iritirajućih neželjenih efekata drugog sastojka (kao što su peptidi i retinol). Ostali sastojci mogu čak i pojačati efikasnost svojih "kolega".

Dakle, da li vas zanimaju vrhunski sastojci za negu kože koji bolje funkcionišu zajedno? U nastavku vam otkrivamo sve o moćnim parovima kada je nega kože u pitanju.

Pravilna nega kože i sastojci koji savršeno deluju zajedno

Vitamin C i SPF

Trebalo bi da nosite kremu za sunčanje svaki dan. Ako rizik od raka kože nije dovoljan da vas ubedi, trebalo bi da znate da je do 70 procenata vidljivih znakova starenja rezultat oštećenja od sunca. A ako već nosite SPF širokog spektra od 30 ili više, činite najbolju moguću stvar za svoju kožu — ali ipak postoji način da poboljšate svoju zaštitu. Uparivanje vašeg omiljenog SPF-a sa antioksidativnim serumom vitamina C može vam pružiti još bolju zaštitu od sunca. Zajedno, krema za sunčanje i vitamin C će zaštititi kožu od UV zračenja i oštećenja slobodnih radikala do kojih može doći usled izlaganja suncu.

Pravilna nega kože - Vitamin C i vitamin E

Vitamin C je neverovatno efikasan, ali je ujedno i neverovatno nestabilan sastojak. Verovatno ste čuli da vitamin C "oksidira" (ili postaje braonkast kada je izložen vazduhu) ili da je uobičajeni krivac za izazivanje iritacije kože? Svi ovi faktori vode nazad na nestabilnost vitamina C, koja se može drastično poboljšati dodatkom vitamina E. Već znamo da je vitamin E odličan antioksidans. Zato uvek koristite vitamin C i vitamin E zajedno.

Retinol i peptidi

Retinol je derivat vitamina A koji pomaže u regulisanju ćelijske rotacije i podsticanju proizvodnje kolagena. U međuvremenu, peptidi — kada se primenjuju lokalno — pomažu telu da proizvodi više kolagena. Pošto oba sastojka pomažu da se stimuliše proizvodnja kolagena, oni su moćna kombinacija kada se koriste zajedno. Ali prema Garšiku, peptidi takođe pomažu u poboljšanju podnošljivosti retinola. Uobičajeno je da novi korisnici dožive suvoću, crvenilo i opštu iritaciju kože kada započinju režim nege sa retinolom, a upotreba proizvoda kao što je hidratantna peptidna krema može smanjiti ove neželjene efekte.

Ceramidi i hijaluronska kiselina

Do sada ste verovatno čuli za hidratantnu moć hijaluronske kiseline. U pitanju je hidratantni sastojak koji može da zadrži vodu u opsegu 1000 puta od svoje težine, tako da se prirodno nalazi u stotinama seruma i hidratantnih krema. S druge strane, ceramidi su manje poznat sastojak, ali su i dalje neverovatno važni kada je u pitanju vlaženje kože i zaštita njene barijere. Preporučuje se nanošenje seruma hijaluronske kiseline ispod hidratantne kreme koja sadrži ceramide kako bi se zapečatila vlaga i ojačala barijera kože.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još