Slovenija dozvolila usvajanje dece istopolnim parovima

Crol.hr prenosi pisanje slovenačkih medija da je u Sloveniji nedavno izglasan novi Porodični zakon koji istopolnim parovima omogućava usvajanje dece njihovih partnera i partnerki.

Vlada Boruta Pahora i slovenačko sudstvo odlučii su se za promene nakon što je ljubljanski Centar za socijalnu pomoć odbio zahtev partnerke za usvajanjem deteta jer za to "nije bilo pravnog osnova" te se ona odlučila na tužbu, odnosno zahtev za usvajanjem.

Između ostalog, u zahtevu je naveden primer jednog heteroseksualca koji je prošle godine dobio dozvolu za usvajanje deteta svoje partnerke. Kao argument, lezbejke su navele da bi suprotna odluka u njihovom slučaju značila diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije.

Osim toga, prekršila bi se i Konvencija o pravima deteta koja spominje pravne obaveze oba roditelja, kao i Evropska konvencija o ljudskim pravima, piše Crol.hr.

"Ovde je reč o usvajanju koje istospolni partneri dosad nisu praktikovali, a sad im je novim Zakonom o bračnoj vezi i porodičnom odnosu to omogućeno", izjavila je za "Večer" pravnica Neža Kogovšek Šalamon.

"U postupku se nekoliko puta pokazalo da je ova vrsta usvajanja apsolutno u najboljem interesu deteta koje živi u ovakvoj zajednici i koja mu jamči prikladno porodično okruženje, sigurnost i podršku, a oni su ključni za razvoj deteta", stoji u objašnjenju odluke Ustavnog suda.

U Sloveniji u istopolnim porodicama trenutno živi oko stotinu dece koja nemaju jednaka prava kao deca heteroseksualnih porodica.Novi zakon biće im od velike pomoći.

Pogledajte još