Bolje posle uvođenja SMS-a

U "Parking servisu", u odnosu na vreme pre elektronske naplate parkiranja, dobit je povećana gotovo tri puta, ali za pozitivno poslovanje potrebno je prevladati slabosti iz ranijeg perioda.

Leskovačko Javno komunalno preduzeće "Parking servis" postoji tek nekoliko godina, a od pre tri meseca uvelo je novi sistem naplate korišćenja parking prostora u gradu, što se, sudeći po informacijama iz te firme, pokazalo kao pun pogodak. 

− U ovom trenutku u prvoj zoni usluge naplaćujemo 25, a u drugoj 20 dinara za sat korišćenja – kaže direktor Dragan Stojičić. U ovom kolektivu ocenjuju da bi prostor za parkiranje trebalo povećati najmanje za oko 1.000 mesta , jer je, u opštini registrovano oko 45.000 vozila. Zapaženo je, takođe, da u ulicama koje se nalaze u užoj gradskoj zoni, gde se parkiranje inače ne naplaćuje, vladaju "neopisive gužve". Zbog toga je "Parking servis" kod lokalne samouprave pokrenuo inicijativu za naplatu usluga i u tom delu grada, pa se veruje da će ovaj problem uskoro biti pozitivno rešen. 

U "Parking servisu", u odnosu na vreme pre elektronske naplate parkiranja, povećanje dobiti je gotovo tri puta, ali za pozitivno poslovanje potrebno je prevladati slabosti iz ranijeg perioda jer, na primer, zarade kasne i po nekoliko meseci. Jedan od prioriteta  "Parking servisa" je i postavljanje elektronskih rampi na zatvorenim parkinzima, ali i dalje osavremenjavanje uslova rada na tim mestima, kako bi se izbegli eventualni nesporazumi s vozačima, korisnicima usluga "Parking servisa". U ovom preduzeću, međutim, stalno upozoravaju građane da obrate pažnju i čitaju vidno istaknuta obaveštenja o naplati parkiranja, jer se za vlasnike četvorotočkaša koji se ne pridržavaju ovog režima izriče kazna od – 1.000 dinara! Naplata je, kažu u Parking servisu, vrlo jednostavna: treba poslati SMS poruku s registarskim brojem vozila na 9161 za "crvenu" i 9162 za "žutu" zonu parking prostora. 

Vozači koji, pak, nemaju telefon ili ne znaju da ga koriste za slanje poruka, na svakoj trafici mogu nabaviti karticu po ceni SMS poruke. Vozači su zatim dužni da upišu broj vozila, vreme, dan i mesec ulaska u parking zonu i taj papirić stave na parkirano vozilo, kako bi kontrolori mogli da utvrde da li je sve po propisima. Dragan Stojičić, direktor "Parking servisa", ističe da su sva parking mesta u gradu vidno obeležena vertikalnom signalizacijom, sa detaljnim uputstvom o načinu plaćanja usluga. Na parkinzima, bez plaćanja je, inače, maksimalno zadržavanje vozila 15 minuta. Prema zvaničnim podacima "Parking servisa", u gradu na Veternici evidentirano je i vidno obeleženo oko 800 mesta za parkiranje četvorotočkaša, ali se koristi tek 660, jer u pojediniom delovima grada službenici ove firme ne uspevaju da naplate uslugu. To se, pre svega, odnosi na poznatu Nišku ulicu. u kojoj je veliki broj dućana, ali i kupaca koji dolaze svojim vozilima.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.