Najavljena blokada puta Kosovska Mitrovica-Raška

LEPOSAVIĆ, 29. jula 2011. (Beta) - Komitet za reagovanje u hitnim slučajevima opštine Leposavić, na severu Kosova, odlučio je da organizuje blokadu magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Raška.

"Jednoglasno je doneta odluka da se opština Leposavić i svi njeni stanovnici oštro protive instaliranju takozvanih kosovskih institucija na administrativnom prelazu Jarinje, i pozivaju Kfor, Euleks i druge medjunarodne faktore da im ne pomažu u tome, i ne izlaze iz okvira Rezolucije 1244", navodi se u saopštenju.

Srbi na severu Kosova blokiraju pojedine puteve nezadovoljni zbog odluke da se i na prelazima u tom delu Kosova sprovodi odluka o blokadi uvoza robe iz Srbije.

Kfor, kosovska policija i carina počeli su da sprovode odluku Vlade Kosova o zabrani uvoza robe iz Srbije na prelazu Brnjak, u opštini Zubin Potok. Na prelazu Jarinje, drugom na severu Kosova, u opštini Leposavić nesmetano ulaze automobili, kamioni i autobusi, a taj prelaz kontrolišu vojnici Kfora.

Priština traži da se na oba punkta uvede zabrana uvoza robe iz Srbije, dok Srbi i beogradski zvaničnici navode da je to neprihvatljivo rešenje.

Pogledajte još