STRUČNJACI TVRDE: Ekstremne veganske dijete mogu biti veoma loše

Veganska ishrana sve je popularnija, posebno među ljudima koji žele da poboljšaju svoje zdravlje. I zaista biljna, veganska ishrana može imati mnogo koristi za zdravlje, povezana je sa nižim rizikom od srčanih bolesti uz smanjenu telesnu težinu i nivo holesterola. Međutim, neki ljudi često vrlo restriktivno prihvate ovakav način ishrane, jedu sirove namirnice, a istraživanja sugerišu da sirova veganska ishrana, ako se prati duže vreme, može prouzrokovati više štete nego koristi.

Izostaće neophodna hranljivost

Istraživanja pokazuju da neka sirova hrana može biti zdravija od kuvane. Na primer, kuvanjem prokelj i crveni kupus gube čak 22 odsto sadržaja tiamina. Ovo je oblik vitamina B1 koji održava nervni sistem zdravim.

Iako neko povrće može izgubiti hranljive materije tokom kuvanja, drugo ima veći sadržaj hranljivih materija kada se kuva. To je zato što su neki hranljivi sastojci vezani unutar ćelijskih zidova povrća. Kuvanje razbija ćelijske zidove, omogućavajući hranljivim materijama da se oslobode i lakše apsorbuju u telu.

Na primer, kada se spanać kuva, telu postaje lakše da apsorbuje kalcijum koji sadrži. Istraživanje je takođe otkrilo da dok kuvanje paradajza smanjuje sadržaj vitamina C za 28 procenata, istovremeno povećava sadržaj likopena za više od 50 procenata.

Kuvano povrće takođe može vam obezbediti više antioksidanata.

Nedostatak vitamina i minerala

Sirovoj veganskoj ishrani verovatno nedostaju mnogi važni vitamini i minerali – naime vitamini B12 i D, selen, cink, gvožđe i dve vrste omega-3 masnih kiselina. To je zato što mnoge namirnice koje sadrže visoke nivoe ovih vitamina i minerala potiču od životinja – kao što su meso i jaja.

Svi ovi vitamini igraju ključnu ulogu u strukturi, razvoju i proizvodnji moždanih i nervnih ćelija, uz podršku zdravom imunitetu. Posebno zabrinjava nivo vitamina B12. Studija na ljudima koji su bili na strogoj ishrani sirovom hranom pokazala je da 38 odsto učesnika ima nedostatak vitamina B12.

Ista studija je takođe otkrila da je stroga, sirova veganska ishrana povećala nivoe homocisteina zbog nedostatka B12. Ovo je zabrinjavajuće jer povećani nivoi homocisteina mogu potencijalno povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Može dovesti do gubitka menstruacije

Ako se ne planira pravilno, sirova veganska ishrana može dovesti do nenamernog gubitka težine ako ne unosite količinu kalorija koja je potrebna vašem telu da funkcioniše. Ovo je posebno zabrinjavajuće za mlade žene.

Istraživači su otkrili da je 30 odsto žena mlađih od 45 godina koje su sledile ishranu sirovom hranom duže od tri godine imalo delimičnu do potpunu amenoreju (odsustvo menstruacije). Ovo je verovatno zbog gubitka težine izazvanog sirovom veganskom ishranom, piše portal !Sajens alert".

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još