Nastavak dijaloga kada se vrati pređašnje stanje

"Mi želimo da nastavimo dijalog, ali da bismo to učinili moramo da vratimo situaciju tamo odakle smo počeli pre intervencije jedinica ROSU (26. jula)", kazao je Tadić.

Predsednik je ocenio da najveći uticaj na Prištinu ima američka politika i američki ambasador u Prištini i da od toga zavisi i to da li će se Albanci vratiti dijalogu.

"Ono što bi bilo blagotvorno je kada američki ambasador u Prištini ne bi davao izjave koje podstiču na sukobe i koje podstiču administraciju u Prištini na agresivne reakcije
", kazao je Tadić i dodao da bi to doprinelo miru na Kosovu.

Tadić je kazao da informacije koje ima govore da su kriminalne strukture na Kosovu, povezane i sa Srbima i sa Albancima odgovorne za paljenje prelaza Jarinja, što je bilo suprotno interesima Srbije.

"Treba pažljivo ispitati ko je dao takvu instrukciju da se zapali onaj carinski prelaz na kome su Srbi imali potpunu jasnu većinu u skladu sa svim prethodnim dogovorima i aktima, onaj carinski prelaz koji nije predstavljao nikakav problem praktično u tom trenutku i onaj carinski prelaz čije paljenje apsolutno predstavlja ugrožavanje interesa Republike Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji"
, rekao je Tadić.

BEOGRAD, 29. jula 2011. (Beta)

Pogledajte još