KAPA KOJA NE IZLAZI IZ MODE: Kako da nosite beretku?

Beretka je elegantna, okrugla i ravna kapa obično tkana ili pletena. Od kad je postala deo mode nije silazila sa samog vrha aksesoara za jesen ili zimu. Ipak, istorija ove kape seže u daleku prošlost i nikada nije imala samo jednu namenu. Bila je deo vojne uniforme, nosili su je umetnici, ikone stila, bila je deo ulične mode, a sada, sada je za sve one koji žele da u svoj stil utkaju duh ovog vanvremenskog i živopisnog komada.

Beretka će vašem stilu da da ženstven i interesantan momenat i definitivno će vas izdvojiti iz mase. Smatra se da su ove kape u 14. i 15. veku najviše nosile najsiromašnije klase stanovništva. Kasnije je zbog svoje praktičnosti osvojila i druge delove društva.

Načini nošenja beretke

Pre svega, ne postoji pravi način nošenja beretke. Tradicionalno se nosi oko jedne strane glave, skoro do čela. Ukoliko imate dužu kosu možete da ispletete kosu sa obe strane ili samo jedne i nositi beretku na jednoj strani koja pokriva jedno uvo. Niska punđa je takođe jedan od interesantnijih načina za nošenje beretke, a ukoliko ste za jednostavnost, samo pustite kosu da pada.

U slučaju da imate šiške, beretka će samo dodati na ljupkosti. Ostavite šiške napred ili sa jedne strane i skupite preostali deo kose.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još