KLJUČ JE U PRAVILNOJ PRIPREMI: Krompir dijeta za brzo i lako mršavljenje

Dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata potpuno eliminišu krompir iz ishrane zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata. Nedavno, britanski nutricionisti su otkrili da je krompir s razlogom jedan od najpopularnijih priloga, uz njega možete brzo i lako smršati.

Koliko krompira treba da jedete da biste dostigli dnevni unos kalorija?

Nutritivna vrednost krompira je iznenađujuće niska, samo 70 kalorija na 100 grama i ovo je čak manje od pirinča. Osim toga, krompir sadrži skrob i održava osećaj sitosti dugo vremena. A njene krtole su bogate i vitaminima C (ima ga skoro kao u jabukama), B1, B2, B5 i B6, magnezijumom, kalijumom, kalcijumom i aminokiselinama. U povrću praktično nema masti: manje od 0,1% na 100 grama, i to je još jedan razlog da se smatra pogodnim za dijetetsku ishranu. Glavna stvar je isključiti kremaste sosove i masne aditive iz ishrane, koji ne dozvoljavaju da se otarase neželjenih centimetara.

Zašto bi krompir trebalo da bude uključen u meni ishrane?

Sok koji luči krompir ima blago alkalno dejstvo – zbog čega je povrće poznato kao kućni lek za prevenciju gastrointestinalnih oboljenja. Nesvarljiva vlakna su poput vlakana: nabubre u stomaku, a zasićenje, s jedne strane, dolazi brzo, a s druge, ostaje dugo. Kao rezultat, želja za hranom se smanjuje. A krompir deluje opuštajuće i stimuliše imuni sistem, poboljšava raspoloženje i pozitivno utiče čak i na ten.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Ispravna priprema krompira

Da bi se sačuvale sve hranljive materije, krtole je potrebno očistiti tek nakon kuvanja ili ih uopšte ne čistiti. U suprotnom, tokom toplotne obrade, vitamini i elementi u tragovima se gube.

Najdijetalniji načini kuvanja krompira:

Krompir pečen u rerni (prethodno pripremljene kriške treba posuti sa nekoliko kapi maslinovog ulja, a zatim pržiti do zlatno smeđe boje, i bez soli; ohlađena supa od krompira; kuvani krompir koji se ohladio - ohlađeno povrće sadrži znatno manje ugljenih hidrata od vrućeg (to je zbog strukturnih promena skroba).

Možete dodati sirovo povrće kao što su šargarepa, celer ili krastavac u obroke ili napraviti fil od nemasnog svježeg sira. Ovo će vam pomoći da unesete raznovrsnost u ishranu i učinite jelo manje blagim.

Koja jela sa krompirom treba isključiti iz ishrane ako planirate da smršate: pomfrit; prženi krompir; tepsija od krompira sa sirom; pire krompir sa puterom i mlekom (bolje je kuvati u čorbi od povrća).

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.