PONUDA STIGLA TELEFONOM: "Ferari" Mihaela Šumahera prodat za 13,1 milion evra

"Ferarijev" bolid kojom je Mihael Šumaher 2003. godine pobedio na svetskom prvenstvu Formule 1, prodat je na aukciji za 13,1 milion evra. Aukcijska kuća "Sotbis" u Ženevi izdala je obaveštenje da je tokom aukcije koja je trajala oko četrdesetak minuta, konačna ponuda stigla telefonom.

Pre pet godina, još jedan "ferari" koji je vozio Šumaher na šampionatu 2001. godine prodat za 7,5 miliona dolara, tako da je na ovoj aukciji oboren prethodni rekord.

Aukcijska kuća je predviđala da će maksimalna cena biti oko 9,5 miliona evra, tako da je ova prodaja prevazišla sva očekivanja. Radi se o "ferariju" F2003-GA, šasija 229, vozilo kojim je Šumaher osvojio svoju šestu titulu prvaka sveta i pretposlednju u svojoj izvanrednoj karijeri. Ovim automobilom je nemački šampion osvojio pet pobeda u devet trka, među kojima i Veliku nagradu Italije u Monci.

"Ferari" je proglašen za jednu od najboljih firmi u Italiji za 2022. godinu, što se tiče uslova rada, kao i za jednu od najvrednijih italijanskih brendova. Identitet osobe koja je kupila "ferari" je nepoznat, ali dobro obavešteni izvori pretpostavljaju da se radi o poznatom evropskom kolekcionaru.

Bolid "ferari" F2003-GA iz 2003. dizajnirali su Rori Birn i Ros Braun. Ima motor od 930 konja i dostiže 19.000 obrtaja u minutu. Te 2003. godine, Mihael Šumaher je osvojio šest pobeda – u San Marinu, Španiji, Austriji, Kanadi, Italiji i Sjedinjenim Državama.

Izvor: RTS
Foto: Grupo REFORMA - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još