BEZ PRETERIVANJA: Kako konzumiranje šećera utiče na fizičko i mentalno zdravlje?

Redukovanje šećera u svakodnevnoj ishrani donosi vam mnoge dobrobiti. Njegovi štetni efekti na fizičko zdravlje odavno su poznati, a njegov uticaj na mentalno zdravlje objašnjava kako prekomerni unos utiče na vaše raspoloženje, stres, depresiju, anksioznost i slična stanja.

Dodatni šećeri su najopasniji. Oni se nalaze u većini procesirane hrane i namirnica. Takva hrana obiluje ovim slatkim dodatkom. Ako se često pitate zašto se osećate loše ili depresivno, obratite pažnju na ono što jedete. Možda je upravo ovaj skriveni dodatak krivac za vaše mentalno stanje.

Hrana bogata dodatnim šećerima jeste pržena hrana, prerađeno meso, zaslađeni deserti, gazirani i brojni sokovi i napici. Korišćeni u ovakvim oblicima hrane nemaju nikakve vrednosti, a neretko dolaze i u kombinaciji sa štetnim sastojcima.

Mnogi ljudi kada se osećaju nervozno ili pod stresom posežu za slatkišima, kako bi umanjili osećaj napetosti koju osećaju.

Takvo ponašanje pruža trenutno olakšanje, koje se kasnije lako pretvara u osećaj tuge i umora. A učestalost navedene navike može da poveća rizik od gojaznosti i bolesti koje one sa sobom nose.

Nije nepoznanica da istraživanja pokazuju direktnu povezanost ishrane bogate šećerom sa razvojem teskobe i depresije.

Što više jedemo šećer to smo zavisniji. Telo razvija sve veću i češću potrebu za njim. On podstiče metaboličke, neurobiološke i upalne procese u organizmu koji su direkto povezani sa depresivnim stanjima.

Uzrok je upalnih stanja u celom telu, a takvi upalni procesi često su odgovorni za teskobu i dovode do umora i nesanice. Šećer hrani i štetne bakterije u crevima i doprinosi njihovom širenju.

Takođe, smatra se krivcem i za nagli porast glukoze u krvi, a to možete prepoznati po umoru, vrtoglavici, slaboj koncentraciji, agresivnom ponašanju. On oštećuje zubnu gleđ, prouzrokuje nakupljanje plaka i dovodi do pojave zadah.

Vaša koža od prevelikog unosa šećera može da bude naborana, umorna i bez sjaja jer on šteti kolagenu i elastinu koji su vam potrebni za zdrav izgled kože.

Stvaranje akni takođe se dovodi u vezu s visokim unosom ovog štetnog sastojka zbog hormonskih fluktuacija na koje utiče.

Prekid njegovog konzumiranja nije lagan zadatak. Kada prestanete sa upotrebom određenog sastojka vaše telo može da odgovori na neočekivan način. Osetićete neželjene efekte poput razdražljivosti, umora i zbunjenosti.

S vremena na vreme počastite se omiljenom poslasticom, ali bez preterivanja. Zaustavite unos belog šećera u vaš organizam, izbacite prerađenu hranu iz vašeg svakodnevnog jelovnika i okrenite se ka zdravim prirodnim zaslađivačima.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još