DNEVNO, NEDELJNO, MESEČNO: Koliko je seksa "normalno"?

Bez obzira da li ste u vezi, u braku ili solo, ali imate prijatelja sa beneficijama, verovatno ste se bar jednom zapitali koliko seksa je normalno. Jednom dnevno, jednom nedeljno, jednom mesečno?

Ne postoji tačan ili ispravan odgovor na ovo uvek prisutno pitanje, jer količina seksa u vezi zavisi od individualnih potreba, želja i mogućnosti. Libido svake osobe je na različitom nivou i to ne znači nužno da ste vi i vaš partner na istoj talasnoj dužini po ovom pitanju. Niti morate biti, iako je stepen usklađenosti proporcionalan zadovoljstvu seksualnim životom.

Sa druge strane, može se desiti da vi i vaš partner imate savršeno usklađen libido i da zaista vodite ljubav uvek na obostrano zadovoljstvo, bilo jednom nedeljno ili jednom mesečno. Ono što je važno jeste da se ne zamarate brojkama i statistikom drugih parova, sve dok ste zadovoljni količinom seksa u svom životu. Ne morate da brinete da nešto nije u redu sa vama ako želite seks svaki dan ili čak nekoliko puta dnevno, ili ako, pak, imate želju i potrebu samo jednom mesečno. Ljudska seksualnost je zaista veoma širok spektar po pitanju svih mogućih preferencija i, kao što su različiti ljudi seksualno uzbuđeni različitim stvarima, pozama i pokretima, teško je govoriti o normalnoj količini seksa.

Iako postoje brojne studije na ovu temu koje su proizvele određene statistike, ne morate da brinete ako se ne uklapate u većinu. Najvažnije je sopstveno zadovoljstvo i mogućnost zdravog razgovora o seksualnom životu sa partnerom. Ako se vi i vaš partner razlikujete u potrebama, pokušajte da pronađete kompromis i razgovarajte o tome. Zdrava komunikacija je osnova svake uspešne veze, bez obzira na problem. Mada, da se razumemo, nivo libida uopšte ne bi trebalo smatrati problemom.

Izvor: Cosmopolitan.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još