Biografija Ljubiše Stojanovića Luisa

Od 1970. godine je profesionalan muzičar, a umetničko ime Louis datira još od njegove devete godine zbog uspešnog interpretiranja pesama Louisa Amstronga. Poslednjih meseci svakog četvrtka nastupao je na splavu “Akapulko“.

Po završetku osnovne škole prelazi u Niš, gde se upisuje u srednju muzicku školu – solo pevanje i teorija. Od 1969. godine je član Niškog udruženja zabavne i jazz muzike. Po okončanju srednje muzičke škole upisuje Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu, gde pored pevanja studira i tonski slog sa aranžiranjem i folklorom. Među prvima počinje da spaja jazz sa prepoznatljivim zvucima folklora svoje zemlje. U septembru 1980. godine snima svoju prvu ploču pod nazivom “Ne kuni me, ne ruži me majko” koja dostiže dijamantski tiraž. Februara 1984. godine snima svoju drugu ploču pod nazivom “Duda“, koja dostiže platinasti tiraž, i u oktobru iste godine izbija na prvo mesto jugoslovenske liste popularnosti.

Zvanično priznanje za začetnika etno popa dobija 1994. godine.

Kako su se ređali novi albumi, tako su pristizala i nova priznanja:zlatne plakete, oskari popularnosti, zlatne, platinaste i dijamantske ploče… Do 2008. godine izdao 14 albuma.

Luis je bio neverovatan muzičar, koji je umeo da spoji etno zvuke, naš sevdah sa džez melodijama. Nije ni čudo što je godinama nastupao na jednoj od bina (čuvena “pod šatorom” bina) tradicionalnog KST maskenbala. Rokeri, pankeri, metalci, svi mladi koji slušaju alternativnu muziku, voleli su da đuskaju uz glas Luisa i miris pljeskavica do zore…

Pamtićemo njegovu nesvakidašnju pojavu – duga brada, stomak, široke šarene košulje… I naravno, nezaboravan glas!

Pročitajte i: Luis poginuo u saobraćajnoj nesreći