Srbi traže hitno sprovodjenje Deklaracije o Kosovu

RUDARE, 31. jula 2011. (Beta) - Srbi okupljeni na barikadama u mestu Rudare na severu Kosova zatražili su u nedelju da se odmah počne sa sprovodjenjem Deklaracije o Kosovu koju je usvojila Skupština Srbije.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je na improvizovanoj konferenciji za novinare održanoj na barikadi, preneo zaključke Štaba za vanredne situacije četiri opštine sa severa Kosova, navodeći da se na barikadama brani Rezolucija 1244 i da je to poslednja linije odbrane te rezolucije.

"Ukoliko ovde posustanemo i dozvolimo da Kfor i takozvane kosovske institucije instaliraju carine i albansku policiju na administrativnim prelazima, bojim se da ćemo izgubiti šansu da odbranimo Rezoluciju 1244", istakao je on.

Ristić je u ime štaba i gradjana koji četvrti dan dežuraju na barikadama, pozvao poslanike srpskog parlamenta, državno rukovodstvo, ministre, predsednike političkih partija da dodju na barikade. "Ovde se ne vodi nikakva medjustranačka borba, nema politike već je borba za suverenitet države", naglasio je on.

Predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić Krstimir Pantić, Radiša Milović i Branko Ninić pozvali su srpske predstavnike i medjunarodne zvaničnike da dodju na barikade i da u razgovoru nadju najbolje rešenje za probleme na severu Kosova nastale, kako ističu, posle jednostranog poteza Prištine i medjunarodne zajednice.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.