NOVI TREND U SVETU LEPOTE: Nutrikozmetika - moderan pristup negovanju kože

Nutrikozmetika je novi trend u svetu lepote. Saznajte šta nam donosi i zbog čega je važan.

Kao složen organizam, naša koža reaguje na okruženje, kao i na sve promene kojima je izložen ceokupan organizam. Dermatolozi sve ćešće zastupaju stav da lokalna nega kože nije dovoljna, te da moramo da vodimo računa o celokupnom zdravlju ako želimo blistavu kožu lica. Tu stupa na delo nutrikozmetika.

Tip kože i stanje kože: koja je razlika?

Svi znamo da moramo da odredimo osnovni tip naše kože: normalna, kombinovana, suva, masna ili osetljiva. Ipak, ako pitate eksperte, reći će vam da je ova podela samo pola priče i da je prilično nepouzdana. Da bi naša koža dobila pravu negu, nije važno samo da znamo njen tip, nego da proučimo njeno kompletno stanje.

Gde je tu razlika? Pa, recimo, stanje kože je mnogo konkretnija analiza od prostog tipa. Recimo, koža koja pripada tipu masne, može da bude u sledećim stanjima: akne, mitiseri, ožiljci… Dok suva može da bude i ona sa rozaceom, pigmentacijom, ekcemom, kapilarima…

Zato, dermatolozi ističu da je mnogo bolje i efikasnije da negu kože prilagodimo stanju naše kože, nego njenom tipu.

Varenje i koža lica: kakva je veza?

Za uspešno tretiranje kože, jako je važno shvatiti da je ona jedan od naših telesnih organa i to najveći. A to znači da sve što radimo svom telu utiče na našu kožu. To se posebno odnosi na ono što jedemo.

Zato, zdravlje kože je povezano sa zdravljem naših creva. Ako postoji disfunkcija u mikrobiomu vašeg creva, to će uticati na mikrobiom vaše kože. U holističkoj brizi o svom telu i zdravlju creva kroz nutrikozmetiku, vodite računa o ravnoteži vaše kože.

Nutrikozmetika: Šta je to?

Nutrikozmetika bi obuhvatila sve one dodatke ishrani i nezi koji imaju za cilj ne samo da poboljšaju naše opšte zdravstveno stanje, nego da direktno utiču na kvalitet i izgled kože lica, kose i noktiju. Ovde spadaju razne svima već poznate materije: antioksidansi, kolagen, antiinflamatorni suplementi…

Dodaci ishrani mogu podržati i poboljšati osnovni mehanizam koji optimalno pomaže telu i funkcionisanju kože. Povećanje nivoa kolagena pomaže u poboljšanju nivoa vlage i elastičnosti. Koenzim K10 dokazano smanjuje pojavu bora i finih linija, a dodatak cinka pomaže u održavanju kritičnog održavanja kože.

Ne bi trebalo više da gledamo našu kožu ili telo kao mašinu koja se sastoji od delova, već kao živi ekosistem koji diše i u kojem su svi delovi međusobno povezani. To znači da ponekad koži možemo pomoći lokalnim tretmanima, ali nekada moramo da poradimo na ukupnom zdravlju.

Suplementi za lepotu: kako izabrati pravu nutrikozmetiku?

Suplementi imaju mnoge prednosti, ali tu je i mnogo sivih zona. Za mnoge suplemente ne postoje ili nedostaju naučni podaci i testiranja, stoga je važno da se uvek konsultujete sa svojim lekarom pre nego što uzmete nove suplemente. Jako je važno da suplementi koje birate ne sadrže veštačke sastojke i da je proizvođač otvoren o poreklu sirovina koje koristi.

Čitanje etikete je izuzetno važno, ali podatke treba i razumeti. Prvo što treba znati jeste da se sastojci navode po koncentraciji – najpre oni sa najvećim udelom. Važno je i da li su korišćeni pantentirani sastojci, kao i da li je aktivni sastojak sadržan u neophodnoj koncentraciji, Zato, ovde je konsultacija sa lekarom nezamenjiva.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još