DEVOJČICA ROĐENA U MANILI: Beba Vinice Mabansag odabrana da bude osmomilijarditi stanovnik Zemlje

UN nacije su objavile publikaciju u kojoj je navedeno da će svetska populacija na današnji dan dostići osam milijardi ljudi. Da smo prešli taj broj, pokazao je ovog jutra, oko 9h, sajt "worldometer", koji prikuplja podatke zvaničnih institucija država u svetu.

Kako prenose mediji, devojčica Vinice Mabansag, beba koja je rođena u Tondu u Manili 15. novembra, odabrana je da bude osmomilijardita osoba na svetu.

- Upravo smo svedočili rođenju osammilijardite bebe na svetu na Filipinima. Njeno rođenje čekali smo oko dva sata, stigli smo u 23 sata, a beba je rođena u 1:29 ujutro, prirodnim putem - rekao je dr Romeo Bituin, glavni lekar bolnice "Dr Jose Fabella Memorial Hospital", a prenosi Index.hr.

Globalno telo ne očekuje da će svetska populacija dostići deset milijardi do 2080. godine, preneo je BBC. Od 1800. godine, svetska populacija je skočila osam puta sa jedne milijarde na osam milijardi.

Svetska populacija nastavlja da raste, ali se tempo rasta usporava, navode UN.

Najnovije prognoze svetske organizacije pokazuju da bi globalna populacija mogla da poraste na oko 8,5 milijardi 2030. godine, na 9,7 milijardi 2050. godine i na 10,4 milijarde 2100. godine.

U našem regionu rođena su petomilijardita i šestomilijardita beba - 11. jula 1987. u Zagrebu je rođen Matej Gašpar iz Zagreba (petomilijardita beba), a 12. oktobra 1999. u Sarajevu je sa 3,5 kilograma rođen Adnan Mević (šestomilijardita beba).

Sedmomilijarditi stanovnik Zemlje rođen je 31. oktobra 2011. godine. Na ceremoniji u indijskoj državi Utar Pradeš simbolično je predat sertifikat devojčici Nargis Kumar kao sedmomilijarditom stanovniku Zemlje.

Populacioni fond UN ovakav porast stanovništva vidi kao veliki uspeh, budući da je porastao životni standard, produžen životni vek, kvalitetniji su zdravstvena zaštita i usluge.

Izvor: N1/Mondo.rs/RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još