Prokop kreće krajem maja

Iz NIP-a obezbeđeno 15, dok će Beograd investirati 32 miliona evra u izgradnju pristupnih drumskih saobraćajnica.

Milanko Šarančić, generalni direktor "Železnica Srbije" i Vladan Pirivatrić, prvi čovek "Energoprojekt holdinga" potpisali juče, u prisustvu ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, ugovor o nastavku izgradnje železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu. 

- Predviđena investicija vredna je oko 230 miliona evra, od čega će "Energoprojekt" oko 150 miliona investirati u poslovni prostor. Radovi će početi najkasnije 60 dana nakon što Vlada Srbije da saglasnost na ugovor, a izgradnja će trajati 30 meseci. "Energoprojekt" je u izgradnju Prokopa uključen 1996. godine i praktično sve što je do sada izgrađeno delo je naših majstora, a majstori vole, kad nešto počnu, i da ga završe - rekao je Vladan Pirivatrić. - Investicija je velika, između 220 i 230 miliona evra, i mi smo u završnim razgovorima s nekoliko prvoklasnih domaćih i inostranih banaka koje će nam dati finansijsku podršku. Upravo smo dobili konsolidovan završni račun za 2007. godinu i ostvareni rezultati su bolji od očekivanih, što znači da imamo dovoljno sopstvenih sredstava za otpočinjanje radova. Radiće se intenzivno, uz angažovanje nekoliko hiljada radnika, kako bi svi planirani poslovi bili završeni do oktobra 2010. godine. 

- Radovi u Prokopu traju 12 godina i došlo je vreme da budu završeni - rekao je Milanko Šarančić. - Moram da podsetim da je inicijativa za nastavak radova u Prokopu potekla od ministra Ilića 2004. godine, da se na raspisani tender javilo čak 13 kompanija i da je pobedio "Trigranit", a "Energoprojekt" bio drugi. Zahtevi "Trigranita", posle potpisivanja ugovora su izlazili iz okvira tendera, pa smo morali da taj ugovor raskinemo, a da posao ponudimo "Energoprojekt holdingu", s kojim smo dogovorili sve detalje, tako da radovi mogu da počnu, najkasnije za 60 dana, čim stignu republičke dozvole i odobrenja. 

Ministar Ilić je istakao da je konačno usaglašena saradnja grada i Republike, kako bi se ovaj važan saobraćajni čvor konačno završio. Grad je obećao da će 32 miliona evra koje je uložio u opremanje građevinske parcele u Prokopu, a koju bi trebalo da plati izvođač, usmeriti u završavanje infrastrukturnih objekata oko Prokopa (samo za pristup autoputu sa Bulevara mira biće uloženo 16 miliona evra). Ilić je naglasio i da će 15 miliona evra u ovoj godini biti obezbeđeno iz NIP-a.

("Pregled")

Pogledajte još