Izložba "Tron" fotografa Pavela Surovog u Ruskom domu

U Ruskom domu u Beogradu biće upriličena ekskluzivna izložba umetničkih fotografija "Tron", srpskog fotografa Pavela Surovog, u trajanju od 15. novembra do 30. novembra.

Svečano otvaranje izložbe Tron Pavela Surovog zakazano je za utorak 15. november 2022. godine sa početkom u 18 časova. Izložbu će otvoriti naša poznata srpska glumica Vjera Mujović. Na izložbi će govoriti o fotografijama Pavela Surovog najpoznatiji srpski komercijalni fotograf Nebojša Babić iz Beograda i Violeta Đerković direktorica Kulturnih stanica Evropske prestonice kulture - Novi Sad 2022. Umetnica i koreografkinja Alisa Oravec iz Pančeva zajedno sa Martinom Marekom izvešće na otvaranju moderni ples sa etno motivima "Crvena jabuka" i "Ples medju pukotinama". Program će voditi Mirjana Lukić Marinković pomoćnica načelnika u Gradskoj upravi za kulturu Grada Novog Sada.

Fotograf Pavel Surovi iz Kisača takmičeći se pod srpskom zastavom je po drugi put ove godine dobitnik prve nagrade žirija na IBEFF festivalu etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija. Posle osvojenih prvih nagrada u Rusiji i u mnogim zemljama Evrope, svetske premijere izložbe Tron u Parizu i Mariboru Ruski dom u Beogradu je odlučio da podeli atmosferu ove fantazmagoričnu etno art izložbe upravo sa beogradskom publikom.

Izložba svetski priznatog grafičkog dizajnera i nagrađivanog srpskog fotografa Pavela Surovog prikazuje bogatstvo različitosti narodnih nošnji naroda Balkana. Rad Surovog je specifična reinterpretacija narodnih nošnji kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja smelo komponuje tradicionalne elemente prikazijući ih iz originalne perspektive, koja na specifičan način menja estetične i tradicionalne modele. Stavljajući spoj tradicije i duhovnosti u fokus, izložba "Tron" predstavlja originalne i autentične narodne nošnje Balkana.

Naziv izložbe “Tron” predstavlja u svetskom i duhovnom smislu borbu naroda za moć t.j. presto. Sam naziv aludira da arhaične narodne nošnje crpe inspiraciju sa kraljevskih dvorova, a kraljevske krune simbolizuju svadbena oglavlja. Na kraljevskom dvoru pored raskoši do izražaja dolazi ženska lepota, koja je glavna inspiracija mnogih umetnika i svaka žena želi da bude najlepša, da bude na Tronu. Različiti narodi kroz svoju narodnu nošnju ističu svoje autentične simbole i obeležja, koji ih odredjuju kao narod i u tom smislu čine jedinstvenim i posebnim. Autor i fotograf Pavel Surovi je svojim etnografskim istraživanjem i kroz fantasmagorične fotografije tu podudarnost sublimirao u jedan originalan i jedinstveni iskaz.

Svojim umetničkim istraživanjem fotograf Pavel Surovi pokazuje da je u hrišćanskoj civilizaciji svaka iskonska lepota, a sa tim i ženska lepota, podložna skrivanju, a posebno u narodnim nošnjama, koje iza mnoštva slojeva podsuknji, čipki, traka, mašni i vezova, skrivaju nedosežni ideal lepote. Narodna nošnja je obeležena, s jedne strane, ovozemaljskom težnjom za slavomkoja simbolički progovara kroz dukate, perle i krune, dok je sa druge strane, ista ta nošnja obeležena simbolima duhovnosti i religioznosti. Na primer, simbol jabuke sa drvetapoznanja, dobra i zla, kao prvobitnog greha iizgona iz raja, postoji u narodnim običajima, a time i narodnim nošnjama, čiji su neizostavni deo. Kroz nošnju i simbolima na njima je na različite načine simbolično prisutan i predstavljen Isus Hrisos i Bog.

Izložba Tron prikazuje i kako su stari hrišćanski simboli poput svetog grala, sunca, semena, krune, krsta, kolovrata, srca ili grlice, zapravo simboli ujedinjenja utkani u narodnu nošnju kao čuvari, ali i nosioci sreće, blagostanja i berićetnosti. Gledajući fotografije Pavela Surovog, postaje jasno da su stare narodne nošnje nastale pod uticajem mode kraljevskih dvorova i ratničke odore, svetske mode, ali u u zavisnosti od dostupnosti materijala i tkanina određenog podneblja i doba. Sav umetnički scenario, scenografija, odevni stil, izbor ćilima i prekrivača, izbor i kombinacija nošnji i boja, fotografsko kadriranje i retuširanje, čiji je rezultat izložba "Tron", delo su fotografa Pavela Surovog.

KRATKI OSVRT NA DOSADAŠNJI RAD PAVELA SUROVOG

Pavel Surovy je autor izložbe "Slava" koja je ekskluzivno prikazana u 7 kulturnih stanica Grada Novog Sada, u 2022. godini kada Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture. Svake godine učestvuje u Beogradu na međunarodnom Etnology Festu, na međunarodnom festivalu IBEFF etnomode u Sankt Peterburgu, na međunarodnom festivalu "Biserna grana" i na festivalima u Slovačkoj. Svojim radovima je predstavljao Srbiju na Dan ustavnosti Republike Slovačke, u galeriji na Bratislavskoj tvrđavi, u rezidenciji Marije Terezije, kada je ovom prilikom upriličena izložba "Slovačka Lepota".

Dobitnik je nagrade Slovak Multimedia PRIX (2003) za najbolju multimedijalni rad u Slovačkoj republici. Osvojio je prvu nagradu žirija na takmičenja HiiiBrand (2010) u Kini za najbolji svetski brend i dobitnik je evropskog Oskara Design Angel na AdPrintFestivalu (2012) za najbolji logo dizajn u Evropi. Njegova dizajnerska rešenja objavljivanja su po celom svetu. Najnovije priznanje je po drugi put prva nagrada žirija na IBEFF festivalu etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija. Dobitnik je mnogih priznanja za portretnu i modnu fotografiju na svetskim fotografskim takmičenjima u svetu i u Srbiji. Ove godine je imao samostalne izložbe u Kisaču, Somboru, Novom Sadu i Beogradu. Izložba "Corona" imala je svetsku premijeru u Parizu a biće prezentovana i u drugim evropskim prestonicama.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još