Jednom štedljivom sijalicom ušteda 5 miliona evra

BEOGRAD, 25. marta 2008. (Beta) - Srbija bi godišnje uštedela oko pet miliona evra ukoliko bi sva domaćinstva zamenila samo jednu običnu sijalicu, štedljivom sijalicom, izjavila je u utorak stručnjak za osvetljenje kompanije Filips Anita Krivošić.

On je na konferenciji za novinare kazala da bi se godišnje zamenom samo jedne štedljive sijalice u oko tri miliona domaćinstava u Srbiji uštedelo oko 500 miliona kilovat sati električne energije.

"Obična sijalica za mesec dana uz šest sati dnevnog rada potroši 18 kilovat sati električne energije, dok štedljiva sijalica potroši 3,6 kilovat sati ili za 14,4 kilovat sati manje", kazala je Krivošićeva.

Krivošićeva je podsetila da je Elektroprivreda Srbije (EPS) od Filipsa kupila oko 120.000 štedljivih sijalica koje je podelila redovnim platišama, čime je mesečna potrošnja energije trebala biti manja za 1,728 miliona kilovat sati, a mesečni račun za struju domaćinstava koji su dobili tu sijalicu manji za oko 70.000 evra. Cena štedeljivih sijalica u Srbiji, zavisno od modela, kreće se od 300 do 700 dinara, a cena obične sijalice je oko 50 dinara.

Pogledajte još