U AMBASADI ITALIJE PRIREĐENA GALA VEČERA: Počela Nedelja italijanske kuhinje

U ponedeljak je počela Nedelja italijanske kuhinje u svetu, inicijativa koja slavi gastronomsko nasleđe Italije. Kalendar ovogodišnje Nedelje italijanske kuhinje veoma je bogat inicijativama koje se kreću od distribucije u velikim trgovinskim lancima do e-trgovine, od sastanaka između proizvođača i uvoznika italijanskih proizvoda, do naučnih seminara. Na programu su i profesionalne degustacije vina, sireva i ulja organizovane u saradnji sa italijanskim konzorcijumima, kao i degustacioni meniji u pojedinim italijanskim restoranima i picerijama koje su se priključile inicijativi.

Takođe, jedan deo posvećen je mladima, uz "Vreme je za pizzu" kurseve koje drže poznati italijanski kuvari u hotelijerskim školama u Srbiji i druženje, zahvaljujući dobrotvornoj večeri baziranoj na italijanskim jelima u saradnji sa UNHCR-om, namenjenoj izbeglicama u Srbiji.

Na programu Nedelje italijanske kuhinje u svetu je bila je i "Delicacy Monday", dobrotvorna večera u KC Grad koju je pripremio šef Frančesko Nikolai u saradnji sa UNHCR, CRP i Ugostiteljsko-turističkom školom, a restorani "Endorfin", "La Cucina", "Pizza Pomodoro", "Saporito" i "Insolita" predstavili su svoje degustacione menije posvećene Nedelji italijanske kuhinje. Šef Dijego Bonđovani sinoć se susreo sa studentima Visoke hotelijerske škole, a zatim je u Ambasadi Italije održana gala večera koju je pripremio šef Danijele Moreti.

Foto: Goran Zlatković

Večeras su na redu degustacija vina u Palati Italije i događaj "Vreme je za picu", besplatno deljenje pice u tri picerije u Beogradu – "Al Forno", "Pietra" i "Trattoria Campania". Četvrtak je posvećen predavanjima i radionicama o mocareli od bivoljeg mleka, maslinovom ulju i parmezanu, a glavni događaj u petak je Sajam "Made in Italy", koji u hotelu "Majestic di Belgrado" priređuje Komora italijansko-srpskih privrednika.

Krajem prošle nedelje, na predstavljanju Nedelje italijanske kuhinje u svetu, ambasador Italije u Srbiji Luka Gori istakao je da je italijanska kuhinja simbol kvaliteta na globalnom nivou.

- Naš je cilj da podignemo svest o inovativnoj i održivoj Italiji i u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Širenje znanja o originalnim proizvodima 'Made in Italy' znači i boriti se protiv fenomena 'Italian sounding' ('zvuči italijanski') i pružiti tačne informacije potrošačima o nutritivnim vrednostima naših delikatesa - zaključio je ambasador Gori.

Inicijativu organizuje Ambasada Italije, u saradnji sa članovima Sistema Italije u Srbiji (Agencija ICE, Institut za kulturu, Komora italijansko-srpskih privrednika i Konfindustrija Srbija).

Izvor: Vinoifino.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još