MTV danas slavi 30 rođendan!

Početkom rada novog televizijskog kanala, specijalizovanim za video spotove, 1. avgusta 1981. MTV je izvršio revoluciju na muzičkoj sceni, piše MTV.rs. Od tog trenutka, MTV prati dešavanja u muzici i inicira promene koje su ostavile neizbrisiv trag u popularnoj kulturi.

Povodom MTV-ijevog 30. rođendana, MTV.rs nas je podsetio na neke značajne momente iz MTV istorije.

1. avgust, 1981. – MTV je počeo sa radom minut posle ponoći emitovanjem spota grupe The Buggles "Video Killed the Radio Star", što je momenat u kojem prestajemo da samo slušamo muziku, već je od tada i gledamo. Tokom prvog sata emitovani su spotovi sledećih izvođača: Pat Benatar, Rod Stewart, The Who, Cliff Richard, The Pretenders, Todd Rundgren, Styx, Split Enz, i .38 Special.

Kurt Cobain: Čuveni nastup u emisiji "Unplugged"

(old_image)

14. septembar 1984. - MTV je predstavio MTV Video Music Awards, koje su održane u Radio City Music Hallu u Njujorku, a na kojima su nastupili Huey Lewis and the News, Rod Stewart, Madonna, Tina Turner i ZZ Top. Debitantkinja Madonna Louise Ciccone, obučena u venčanicu, izvela je pesmu "Like a Virgin", čime je započeta jedna od najuspešnijih karijera u pop muzici.

13. jul 1985. - MTV prenosi manifestaciju "Live AID" u Sjedinjenim državama. Cilj ovog koncerta je bilo prikupljanje sredstava koja će pomoći okončanju gladi u Etiopiji.

Britney Spears & Madonna: Poljubac o kome se pričalo (VMAs 2003)

(old_image)

26. novembar 1989. – Premijera emisije "MTV Unplugged" u kojoj su nastupili Squeeze, Syd Straw i Elliot Easton. U ovom serijalu, koji je započeo novi žanr nastupa bez električnih instrumenata, nastupili su između ostalih Bob Dylan, Eric Clapton, Pearl Jam, Nirvana (na fotografiji gore), LL Cool J, Tonny Bennet i Alanis Morissette.

3. mart 1989.
- Emitovan je Madonnin kontroverzni video "Like a Prayer". Katolička crkva je oštro kritikovala Madonnu, jer u spotu ona sanja kako vodi ljubav sa Isusom, koji je prikazan kao crnac, i pozvala je na bojkot spota. Ovo je samo još jedna u seriji prethodnih i budućih "kontoverzi" koje je MTV kreirao od početka pa sve do danas.

Ekipa serije "Jersey Shore"

(old_image)


21. maj 1992.
- MTV je uveo reality show programe "na velika vrata" emitovanjem emisije "The Real World". Ova sapunica, bazirana na događajima u realnom vremenu, prati živote junaka tri meseca, tokom kojih se oni upoznaju i žive zajedno u stanu u Njujorku. U trećoj sezoni serije, koja se dešava u San Francisku, jedan od junaka je bio Pedro Zamora, deklarisani homoseksualac, zaražen virusom HIV-a. Ovo je se prvi put da se osoba homoseksualne orjentacije pojavljuje u udarnom televizijskom terminu. Serija "The Real World" je nedavno proslavila svoju 25. sezonu emitovanja.

10. april 1994.
– MTV News je uživo pratio vesti vezane za tragičnu smrt pevača grupe Nirvana, Kurta Cobaina, i reakcije fanova širom sveta.

Ashton Kutcher i njegov popularni šou "Punk'd"

(old_image)

1. oktobar 2000. – "Jackass", emisija koju su proslavile neverovatne vratolomije i sulude šale, je premijerno prikazana, naravno na kanalu MTV. Emisiju su osmislili i producirali glumac Johnny Knoxville, Jeff Tremaine i reditelj Spike Jonze. Serija je nedavno proslavila svoju desetogodišnjicu, a u međuvremenu su snimljena i tri dugometražna "Jackass" filma.

17. mart 2003.
– Glumac Ashton Kutcher (na slici gore) je redefinisao žanr skrivene kamere, tako što je "ispalio" mnoge svoje poznate kolege. Publika uživa u ispalama čije su "žrtve" holivudske zvezde i najpopularniji muzičari, a izraz "You got Punk'd" je postao deo svakodnevnog govora.

3. decembar 2009. – Premijera "Jersey Shore", emisije o grupi prijatelja iz države New Jersey koja, više od svega, voli dobru zabavu i koja je postala najgledanija MTV serija svih vremena.

SREĆAN ROĐENDAN MTV!!!

Pogledajte još