Dizajniranje reciklaže III

Dizajnirajte za sebe jedan izlazak u grad, reciklirajte kobajagi gomilu interesantnih dešavanja i eto vas u "Singidunumu", na tradicionalnoj godišnjoj autorskoj izložbi prema koncepciji Mirjane Bajić-Vajdić - "Dizajniranje reciklaže III", s podnaslovom "Spremno za upotrebu i proizvodnju".

Trideset i četiri umetnika predstavila su znatiželjnoj publici najnovije ideje, maštovita razmišljanja, gotovo filozofski stav ili jednostavnu igru oblika, boja, materijala... Različiti materijali, uz raznolikost tema i bogatstvo likovnih pristupa i postupaka, uključujući i momenat interakcije sa publikom, dobra su osnova da (na vreme) malo ozbiljnije uđemo u priču šta sa stvarima koje su ispunile svoju funkciju i postaju nepotrebne i nepoželjne. 

Da li je to sad odjednom samo sirovina za recikliranje i šta s njom (na seckanje, topljenje, pod presu), postoje li i druge mogućnosti... Osmisliti im novi život... sadržaj... Dati im drugu funkciju. Na ovu interesantnu temu najbolje odgovore dali su sami umetnici i tačno je da bi, kad bismo njih slušali, svet sigurno bio lepši. A ova tradicionalna izložba - projekat to je još jednom jasno potvrdila, i više od toga - bilo bi dobro kad bi poslužila kao jedan od putokaza gde treba da ide ova planeta, i mi s njom.

Goste je pozdravila Zorica Đermanov, kustos galerije "Singidunum". Otvarajući izložbu, autorka koncepcije ovog projekta Mirjana Bajić-Vajdić rekla je: 

- Deveto "Dizajniranje reciklaže" predstavlja konkursnu izložbu koja je u prvih devet godina nosila naziv "Reciklirani tekstil", da bi se u ovoj sezoni, kao i prethodne dve, otvorila za sve umetnike, dizajnere i projektante koji u svoj rad uključuju upotrebu reciklažnog materijala ili pomeraju granice dizajna ka jeftinoj, ekološki osvešćenoj, održivoj proizvodnji i ambijentalnom projektovanju.

Izložba, mada okrenuta prvenstveno članstvu ULUPUDS-a, prima u selekciju i radove studenata viših škola i akademija, te članove drugih profesionalnih asocijacija s teritorije Srbije i Crne Gore. Takođe, dobro došli su radovi slobodne umetničke projekcije upotrebe svih vrsta materijala koji mogu da se recikliraju, odnosno odlažu kao otpad u procesu proizvodnje - PVC, keramika, drvo, metal, tekstil, guma, kamen.

- Ove godine, u želji da što više približi izložbu korisnom i upotrebnom, u skladu s novootvorenim postrojenjima u Srbiji za obradu ove vrste materijala, i direktnoj podršci izložbi Republičke agencije za reciklažu i nevladine asocijacije Ambasadora životne okoline, izložba nosi podnaslov "Spremno za upotrebu i proizvodnju". Ovakav podnaslov ne umanjuje njenu osnovnu intenciju, koja vrednuje imaginaciju i kreativnost, duhovitost i inteligentan dizajn, rečju, osvešćenost kreativaca budućnosti - rekla je Mirjana Bajić-Vajdić.

Izložba je spremna za upotrebu i proizvodnju od utorka, 25. marta, i možete je dizajnirati i reciklirati do petka, 4. aprila 2008. godine. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još