TRI KORAKA U LEČENJU NAJČEŠĆE BOLESTI KOŽE: Kako se rešiti upornih akni?

Akne su vrsta upale kože koja može ostaviti ožiljke i mrlje. Smatraju se jednom od glavnih bolesti kože, od koje pati mnogo ljudi, naročito u periodu adolescencije, a naročito su prisutne kod onih sa masnom kožom. Mogu biti uzrokovane i genetskom predispozicijom ili usled narušenog hormonalnog balansa. Samim tim, osnovno je pronaći uzrok njihovog nastanka kako bi lečenje bilo uspešno.

Konsultovali smo stručnjake da saznamo šta se može učiniti da se reši problem upornih akni i dajemo vam nekoliko saveta o tome kako da se brinete o koži sklonoj aknama.

Dermatolog - prva stanica

Jedna od najvećih briga pacijenata koji se obraćaju dermatologu radi lečenja akni je pojava ožiljaka nakon tretmana. A najbolji način da to izbegnete je da posetite dermatologa što je pre moguće. Samo on može da izvrši procenu i ukaže na najbolji tretman, koji se propisuje od slučaja do slučaja. U blažim slučajevima, na primer, mogu se preporučiti proizvodi sa aktivnim sastojcima koji deluju na smanjenje akni, kao što su peroksid benzoil ili niacinamid. U težim slučajevima, oralni ili lokalni antibiotici ili lekovi koji direktno utiču na funkciju lojnih žlezda.

Glikolna kiselina - glavni saveznik nege

Glikolna kiselina je alfa hidroksi kiselina dobijena iz šećerne trske. Deluje kao piling, uklanja izumrle ćelije, stimuliše kolagen , smanjuje bore, kontroliše sebum i posvtljuje kožu. Veoma je pogodan za lečenje akni, masne kože i otvorenih pora, te se naročito preporučuje adolescentima koji imaju ovaj problem. Ovo aktivno sredstvo se može strateški koristiti u sapunima za kontrolu masne kože i akni, a poželjna je upotreba i adstringentnih tonika. Adstringentni tonik je važan za uklanjanje viška ulja sa kože, minimizira pore i pomaže u kontroli masnoće. Optimizuje čišćenje kože i deluje na hidrataciju, antioksidaciju, strukturiranje dermisa i povećanje ćelijske energije.

Ishrana je od vitalnog značaja za prevenciju akni

Višak masnoće na koži može biti povezan sa hranom, što se može primetiti u roku od nekoliko sati, ili ima postepeno povećanje ulja koje može potrajati mesecima. Profil upale u telu je pogoršan prekomernom konzumacijom šećera, što može izazvati ili pogoršati inflamatorna oboljenja kože kao što su dermatitis, akne i psorijaza.

Neuravnotežena ishrana, sa prekomernom konzumacijom nezdravih masti koje se nalaze u ultraprerađenoj hrani, modifikovanim biljnim mastima, zasićenim mastima životinjskog porekla, prženoj hrani, pro-inflamatornoj hrani kao što su šećeri uopšte, slatkišima u višku, belom i rafinisanom brašnu i čak i alergeni sastojci kao što su veštačke boje, arome i konzervansi, sve u višku, debalansiraju organizam, povećavajući upalni profil, takođe i kože, što generalno dovodi do veće stimulacije lojnih žlezda.

Nekoliko naučnih studija istakli su važnost glikemijskog indeksa (brzine kojom se povećava nivo šećera u krvi) različitih namirnica kod pacijenata koji pate od akni. Ljudi sa aknama koji jedu više zdrave hrane kao što su povrće, lisnato povrće, integralne žitarice i voće imaju smanjene lezije akni u poređenju sa osobama na dijeti sa visokim glikemijskim opterećenjem (sa visokim sadržajem belog brašna, slatkiša, šećera, testenina).

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još