NIJE SAMO ZAČIN: Lovorov list - lek za brojne zdravstvene probleme

Lovorov list često se koristi u kulinarstvu. Osim što poboljšava ukus hrane, on ima i zdravstvenih prednosti.

Ova začinska biljka je veoma zdrava i može da pomogne kod mnogih zdravstvenih problema, od poboljšanja varenja do osobađanja od stresa.

Poboljšava varenje

Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima, lovor stimuliše proces varenja, uklanja grčeve u stomaku i želucu, a podstiče i bolju prokrvljenost.

Čaj od lovora upotrebljava se i u lečenju anoreksije, odnosno gubitka apetita. Pored toga, lovorovo ulje uspješno liječi i gljivična oboljenja, poput gljivičnih infekcija noktiju, jer ovo ulje posjeduje i jako protivgljivično dejstvo.

Ublažava bolove

Lovorovo ulje koristi se za lublažavanje bolova u ušima, kod modrica i istegnuća. Snažno analgetsko delovanje eterično ulje lovora čini ga nezamenljivim sastojkom u terapiji bola.

Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, supstance koje blagotvorno deluju na migrenu.

Takođe, ova biljka uspešno se bori i protiv reume, a bolove u zglobovima možete lako ukloniti oblogom od lovorovog ulja.

Olakšava iskašljavanje

Ulje lovora jedan je od najmoćnijih preparata za jačanje organizma i preventivu, jer čisti limfni sistem. Utrljavanje nekoliko kapi na natečene limfne žlezde dovodi do trenutnog osećaja olakšanja.

Preporučuje se i kao provjreno sredstvo za iskašljavanje, ali i za lečenje proširenih vena.

Čaj od ove biljke pokazao se delotvornim za lečenje dijabetesa kao i za odstranjivanje soli iz zglobova. Zahvaljujući eugenolu, deluje protivupalno i antioksidansno.

Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju obloge od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list. Ovakva obloga pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa.

Izbacuje višak soli

U večernjim satima jednu supenu kašiku sitno usitnjenog lista lovora prelijte sa tri decilitral vode i kuvajte u odgovarajućoj posudi, najduže pet minuta.

Sipajte dobijenu tečnost u termos i ostavite da prenoći. Ujutru tečnost procedite u drugu posudu i rasporedite dobijeni napitak na ceo dan. Pijte u malim gutljajima, nikako nemojte popiti sve odjednom. Nakon sedam dana možete ponoviti ovaj tretman.

Ako se pojavi učestalo mokrenje, to je znak da je lovorov list počeo da rastvara soli, što ume da iziritira bešiku. Pravi rezultati ovakvog biće vidljivi tek kroz desetak dana, kada ćete se osećati mnogo lakše, a bolovi u zglobovima će isčeznuti.

Ublažava stres

Ova jeftina biljka koju sigurno imate u kuhinji, može vam pomoći da se oslobodite stresa i napetosti. Ruski naučnici nedavno su otkrili da lovor oslobađa neverovatnu količinu stresa.

Sve što treba da uradite je da zapalite lovor u pepeljari. Izađite iz sobe na 10 minuta, a kada se vratite, primetićete potpuno drugačiju atmosferu.Osetićete prijatan, opuštajući miris.

Zbog oslobađanja određenih supstanci sagorevanjem, stvara se pozitivni protok energije. Udahnite duboko i pustite da miris umiri duh i telo.

Lovor kao začin

Lovorov list je začin koji se obično koristi za dodatak jelima od mesa zbog svog laganog, biljnog ukusa. Ponekad se prodaje u prodavnicama u prahu ili kao svež list, ali se najčešće nalazi kao suv, ceo list.

Važno je napomenuti da sušeni listovi nikako ne bi trebalo da se skladište duže od godinu dana, jer će izgubiti svoj ukus. Listove lovora treba čuvati u tegli zaštićenoj od vazduha i svetlosti. Za popravljanje ukusa hrani mogu se koristiti i suvi plodovi lovora.

Lovorov list se dodaje tokom kuvanja i vadi iz jela pre serviranja jela, jer se sam list teško žvaće i vari. A suprotno popularnom mitu, lovorov list nije otrovan. Dobar je izvor vitamina A, vitamina C, vitamina B6, kalcijuma, gvožđa i mangana.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još