Izložba Alternativa u izlogu / Underground fashion

Otvaranje izložbe Alternativa u izlogu / Underground Fashion održaće se u Novom Sadu u utorak 22. novembra u 20 časova u SKC Fabrika. U okviru otvaranja biće održana tribina "Način oblačenja kao izraz pripadnosti supkulturnom pokretu - Novi Sad, druga polovina 20. veka". Na tribini će govoriti: Anđelija Terzić, istoričar umetnosti i umetnik, Igor Todorović, autor knjige "Novosadska punk verzija" i urednik programa SKC Fabrika, Ljiljana Čenejac, predstavnica pank scene 80-ih i Stefan Žarić, istoričar mode. Tribinu će voditi novinarka Vesna Farkaš i stilista Srđan Šveljo.

Kao prateći program, pored tribine, posetioci će u Fabrici imati priliku da vide zanimljive postavke koncipirane u šest celina:

Modne vinjete – nekoliko reprezentativnih autfita, karakterističnih za alternativnu modnu scenu Novog Sada u drugoj polovini 20. veka, koje će nositi naši mladi sugrađani u ulozi manekena-volontera.

Modni kolaži Srđana Švelja

Modni editorijal Dragane Krstonošić – fotografije iz modne kolekcije "Witches on Holiday" iz 1992. godine.

Izbor modnih fotografija Vere Lajko Bajac

Izbor fotografija i crteža Anđelije Terzić iz privatne arhive – avangarnda novosadske scena.

Modni editorijal "Alternativa u izlogu/Underground Fashion" - modne fotografije učenika TŠ "Mileva Marić Ajnštajn".

Apstrakt:

Novi Sad je kroz čitav 20. vek nosio titulu ne samo srpske Atine nego i grada razvijene avangardne i alternativne umetničke scene. Avangardna i alternativna orijentacija Novosađana, koja se ispoljavala u svim oblastima umetničkog i kulturnog stvaralaštva, imala je svoj izraz i u njihovim modnim i odevnim izborima. Projekat "Alternativa u izlogu/Underground Fashion" ima za cilj da pokaže kako su izgledali i kako su se oblačili alternativno orijentisani Novosađani u 20. veku, naročito u njegovoj drugoj polovini.

Izložba autfita, sačinjena od dvadeset kompletnih stajlinga (10 muških i 10 ženskih) koji će pokazati kako su se oblačili urbano orijentisani Novosađani u drugoj polovini 20. veka biće predstvljena na više različitih lokacija u gradu. Pored autentičnih dizajnerskih modnih predmeta, u izlozima će se nalaziti odevni predmeti iz privatnih zbirki građana, kao i iz zbirki institucija kulture.

Izložbeni autfiti neće biti izloženi u konvencionalnom izložbenom prostoru, nego će moći da se vide na sledećim lokcijama:

- TC Promenada (5 pravaca, 10 autfita)
- Francuski institut (2 pravca, 4 autfita)
- Piazza Italia (2 pravac, 4 autfita)
- NSEPK (1 pravac, 2 autfita)

Građani će postavku izložbe moći da vide do 21. decembra 2022.

Projekat "Alternativa u izlogu/Underground Fashion" se realizuje pod pokroviteljstvom Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", u okviru programskog luka "Druga Evropa".

Sve novosti vezane za ovaj projekat možete pratiti na Fb stranici: www.facebook.com/UndergroundFashionNS

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.