Nasilan potez Prištine izazvao oluju

RIM, 2. avgusta 2011. (Beta) - Jednostran i nasilan pokušaj Prištine da zauzme carinske prelaze na severu Kosova bio je "nesrećan" i izazvao je "oluju koja se još nije smirila", dok je "reagovanje Beograda bilo povoljno", izjavio je Stefano Sanino, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji.

Visoki zvaničnik koji je nedavno boravio na Kosovu, istakao je u izjavi italijanskoj agenciji Nova da "iako se Srbija usprotivila odluci kosovskih Albanaca da pošalju specijalne trupe na granicu, niko u Beogradu nije hteo da ulazi u sukobe i izjave srpske vlade su imale za cilj da se situacija smiri".

Beograd, medjutim mora shvatiti da je sat istorije otišao u jednom odredjenom pravcu i da uz sve teškoće, mora da se nadje zajednički put, smatra Sanino dodajući da "Priština mora uložiti napor da izbegne upotrebu sile i osmisli takvu politiku koja bi bila u stanju da privuče sever".

On je naveo da je "previše rano da se kaže da li ovo što se dogodilo može imati nepovoljne posledice po proces evropske integracije Srbije, a cilj Beograda je da dobije status kandidata za članstvo i datum pregovora do kraja godine".

Sveukupno, prema njegovima rečima položaj Beograda je relativno povoljan u odnosu na proces ugradjivanja u EU, naglasio je Sanino, primetivši da su najnoviji dogadjaji na severu Kosova, pokazali da "tamo postoji deo Srba koji deluju samostalno".

Pogledajte još