Priština nije spremna za dogovor

LEPOSAVIĆ, 2. avgusta 2011. (Beta) - Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je u utorak da rešenje problema na administrativnim prelazima može da se postigne samo kroz razgovor i ponovio da narod na severu Kosova neće prihvatiti da se kosovski carinici vrate na te prelaze.

"Ako nema razgovora, onda nema ni načina da se reši problem. Ako hoće da kosovsku carinu na silu stave na prelaze, neka znaju da narod to neće prihvatiti", rekao je Stefanović u obraćanju grupi od oko dve hiljade Srba koji drže barikadu u mestu Rudare.

On je rekao da postoje i loše vesti. Priština nije spremna za dogovor, predstavnici Srba postali su nepoželjni sagovornici a pojavili su se i "vikend ratnici i dušebrižnici iz Beograda".

"Pojavili su se vikend ratnici, dušebrižnici iz Beograda, neke stranačke priče. Pojavili su se analitičari koji znaju kada smo mi došli na Kosovo, kao da vi to ne znate. Nepotreban patriotizam neće rešiti probleme. Mi na miran način moramo da učinim da se postigne dogovor", rekao je Stefanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao je žitelje severnog Kosova da nastave okupljanje na barikadama, kojima nastoje da spreče prištinske vlasti da uspostave kontrolu na prelazima prema centralnoj Srbiji. "Molim vas da se u što većem broju okupljamo i da na miran način iskažemo volju i ciljeve i da ne dozvolimo da na ovom prostoru zaživi kosovska država", kazao je ministar.

Pogledajte još