U gužvi radnici i gazde

U Nišu 23 poslodavca nude 250 praznih radnih mesta, a Senta privukla "Japan Tobako".

Proleće je idealan period za zapošljavanje, zbog čega je Nacionalna služba za zapošljavanje planirala organizaciju niza specijalizovanih sajmova, a samo u martu treba da se održi desetak sajamskih "susreta" poslodavaca i nezaposlenih osoba pojedinih gradova i regiona, navodi za "Pregled" Dragan Musulin, rukovodilac službe informisanja NSZ. Preduzeće "Prima" namerava da angažuje 100 sezonskih radnika, firma "Sokoli Potisje Ada" traži 77 bravara, zavarivača i limara, a postoji i potražnja za 100 tekstilaca. Najavljeno je učešće oko 1.000 nezaposlenih, koji se nadaju rešenju egzistencijalnih problema i očekuju da će proći kao 250 njihovih sugrađana koji su lane posredstvom sajma našli posao. 

I ove godine, kao i lane, najtraženije su mašinska i metalska struka, građevinski radnici, nekvalifikovana radna snaga i agenti prodaje, najavljuju iz Filijale za zapošljavanje u Kikindi. U Nišu se danas održava sajam u Domu vojske, a 23 firme nude posao za 250 radnika. Za nekoliko dana, 27. marta u Trsteniku, u Narodnom univerzitetu predviđeno je prezentovanje programa zapošljavanja 25 poslodavaca koji nude 250 radnih mesta. Istog dana, 27. marta, u Leskovcu, u hotelu "Beograd" 23 poslodavca tražiće preko 100 radnika. Veoma značajan sajam odžava se u petak, 28. marta u Senti, u Gradskoj kući, s početkom u 11 sati, gde će se predstaviti 43 preduzeća, među kojima su "Japan Tobako internacional", šećerana "Te−To", kao i "Altek Fermin". 

Očekuje se i učešće hrvatskog trgovinskog lanca KTC i "KMS grup", te mađarske agencije za obezbeđenje "Ormester sekjuriti". Senta je malo mesto, sa 20.000 stanovnika, a privuklo je brojne strane firme, navode u službi zapošljavanja, očekujući i veliko interesovanje nezaposlenih osoba. Užice je domaćin sajma zapošljavanja 28. marta u Narodnom pozorištu, gde 20 firmi otvara "paket" potražnje za čak 200 nezaposlenih lica. Šansa za nezaposlene pojaviće se i u Somboru, gde će u Sokolskom domu 30 firmi ponuditi 300 novih poslova, dok će u Bačkoj Topoli, u Hali "Humanservisa" 20 firmi tražiti preko 240 osoba. Jedan od najposećenijih specijalizovanih sajmova tržišta rada biće održan 2. aprila u Novom Beogradu, tradicionalano u Hali sportova, gde će 40 kompanija ponuditi 1.000 slobodnih mesta. U zapadnom holu SPENS-a u Novom Sadu 9. marta biće organizovan sajam po modelu Svetske banke, najavljuju domaćini, koji ukazuju da firme svoje kadrovske potrebe mogu prijaviti do 2. aprila u novosadskoj filijali.

("Pregled")

Pogledajte još