Rasvetliti sudbine nestalih

BEOGRAD, 2. avgusta 2011. (Beta) - Udruženje porodica nestalih i poginulih i Komisija Vlade Srbije za nestale zatražili su u utorak od Hrvatske da ubrza proces razrešenja sudbine nestalih i procesuira odgovorne za zločine počinjene u akciji "Oluja", 1995. godine.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je na konferenciji za novinare povodom 16. godišnjice zločina nad Srbima u Hrvatskoj, tokom akcije "Oluja", da Komisija nije zadovoljna dinamikom razrešenja sudbine nestalih.

"Nismo zadovoljni dinamikom identifikacije. To se mora mnogo brže raditi", ocenio je Odalović navodeći da se na Institutu u Zagrebu nalazi još 396 ekshumiranih tela za koje se čeka identifikacija.

On je kazao da se 390 tela nalazi na poznatim lokacijama u Hrvatskoj i da posmrtni ostaci još nisu ekshumirani.

Srbija je, kako je naveo Odalović, izašla u susret i odgovorila na sve zahteve Hrvatske, predala dokument o logorima u Begejcima i isto traži od hrvatskih vlasti. "Tražimo da se svi zahtevi za rasvetljavanje sudbine nestalih ispoštuju kao i procesuiranje odgovornih za zločine jer bi to pomoglo i u rasvetljavanju sudbine nestalih", istakao je on.

Prema podacima Udruženja, od 2001. godine do danas je ekshumirano 969 osoba sa područje Knina, Korenice, Gračaca, Rizvanuše, Žitnika, Petrinje, Dvora na Uni, Medara, Kukunjevca, Okučana i Vrbovljana, a identifikovano je 600 osoba.

Pogledajte još