NIZ OZBILJNIH BOLESTI: Na šta može da ukaže prekomerno znojenje?

Ako je vruće ili ste naporno vežbali, normalno je da se oznojite. Međutim, u nekim slučajevima znojenje može da postane preterano i izmakne kontroli.

Prekomerno znojenje poznato je u medicini kao hiperhidroza i moglo bi da ukaže na niz ozbiljnih zdravstvenih problema, upozorio je dr Hazim Sadidin.

„Važno je zapamtiti da je znojenje vitalna telesna funkcija, čija je glavna uloga da pomogne u kontroli naše telesne temperature i eliminaciji nekih toksina. Ono je zapravo rezultat preterane stimulacije znijnih žlezda. Kako voda iz znoja isparava, površina kože se hladi, zbog čega se pojačano znojimo po vrućem vremenu ili usled fizičkog napora“, rekao je doktor.

Prema njegovom mišljenju, znojenje možeda bude i emocionalni odgovor na stres ili teskobu, kao i reakcija na začinjenu hranu ili vruće napitke sa kofeinom.

„Bolest i određena zdravstvena stanja mogu da prouzrokuju da se više znojimo, kao i hormonalne promene. Ako ste zabrinuti zbog prekomernog znojenja, važno je da se konsultujete sa svojim doktorom opšte prakse kako biste isključili moguća medicinska stanja“, napominje dr Sadidin.

Medicinska stanja koja mogu da pro uzrokuju hiperhidrozu

Iako većina pacijenata pati od idiopatske hiperhidroze (nema poznatog osnovnog uzroka), važno je da se pacijente pregleda i otkriju mogući medicinski uzroci hiperhidroze, poput onih podstaknutih liekovima, endokrinim ili neurološkim poremećajima.

Dijabetes

Hiperhidroza može da bude podstaknuta hiper ili hipoglikemijom, što su stanja u kojima šećer u krvi raste ili pada.

Hipertireoza (preterano aktivna štitasta žlezda):

Ovo stanje ubrzava metabolizam i izaziva simptome kao što su teskoba i brži otkucaji srca.

Zloćudne bolesti:

Preterano znojenje može da bude i posledica kancera, na primer limfoma ili leukemije, ili infekcije zbog slabijeg imuniteta.

Infekcije:

Preterano znojenje može da bude posledica malariju ili tuberkulozu.

Neurološke bolesti:

Hiperhidroza može da bude povezana i sa epilepsijom, tumorima ili infekcijama. Može da se javi kao posledica bolesti ili lečenja. Također može da bude nuspojava određenih lekova kao što su beta blokatori i antidepresivi.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još