Za Zastavu zainteresovan i Folksvagen

FRANKFURT, 26. mart 2008. (FoNet) - Nemački automobilski koncern "Folksvagen" razmatra postavljanje sopstvene montažne linije u Srbiji u ovkiru privatizacije srpske industrije automobila Zastava, piše danas nemački privredni dnevnik "Handesblat".

Definitivna odluka o tome još nije pala. "Hoćemo to da prethodno razmotrimo", citira list portparola nemačkog koncerna. "Handesblat" prenosi ocene da je deo proizvodne opreme "jako zastareo" i da bi bila neophodna dosta velika investicija.

Predstavnici najveće evropske automobilske firme bili se nešto pre Uskrsa u zavodima u Kragujevcu.

Koncern VW je i sada sa svojim markama "Folksvagen", "Škoda", "Audi" i "SEAT" zastupljen u Srbiji i na tržištu, na kome se godišnje proda oko 52 hiljada automobila, ima s prodajom od osam hiljada auta udeo od nešto preko 15 posto, navodi "Handelsblat" i pominje da se u "Zastavi" montiraju "Punto" i "Astra" prethodne generacije.

Vlasnik "Opela" američki koncern "Dženeral Motors", međutim, prema izjavi portparola koncerna za Evropu, nema interes za preuzimanje "Zastave".

Kao moguće interesente za kupovinu "Zastave" "Handesblat" navodi italijanski "Fiat", američki "Ford", indijsku firmu "Tata" i kinesku FAW.

Pogledajte još