JEDNA OD NAJŠTETNIJIH NAVIKA U ISHRANI: Zašto nije dobro preskakati obroke?

Mislite da preskakanje obroka donosi broj manje? Sleduju bolesti srca, dijabetes, loša koncentracija, prejedanje...

Preskakanje obroka je jedan od najštetnijih navika u ishrani. Naučnici i nutricionisti prikupljaju dokaze o potencijalnim dugoročnim efektima na težinu i zdravstvena stanja, kao i probleme koji se mogu javiti kada su u pitanju bolesti srca i dijabetes.

Redovna ishrana tokom dana sprečava pad energije i održava vas budnim i fokusiranim. Ako preskočite obroke, telu ponestaja glukoza, a zalihe se smanjuju. Inače glukoza se smatra glavnim gorivom za mozak. Nizak nivo šećera u krvi crpi energiju, čineći da se osećate usporeno i slabo. Nedostatak glukoze takođe može otežati koncentraciju. Drugi simptomi niskog šećera u krvi mogu biti drhtanje, znojenje i razdražljivost, prenosi Metropoliten.

Uvek sledi prejedanje

Kada ne jedete dovoljno često, možete se osećati potpuno preplavljenim potrebom da nešto pojedete. Teško je razmišljati o bilo čemu drugom osim o hrani kada vaše telo nema dovoljno energije. Ovaj osećaj takođe nije dobar za produktivnost na poslu, druženja sa prijateljima i opšte zadovoljstvo u životu.

Gladni ljudi često imaju tendenciju da jedu ugljene hidrate i slatkiše jer im to podiže nivo šećera u krvi i brzo popravlja trenutno raspoloženje. Problem je u tome što vas ova vrsta „goriva” služi kratko vreme, osim ako u ishranu ne dodate masti, proteine ili vlakna pored ugljenih hidrata, da biste ublažili porast glukoze.

Zaboravite fizičku aktivnost

Nedostatak hrane se ogleda i u fizičkoj aktivnosti i vežbanju. Pored toga, ako ne jedete kako treba pre treninga, imaćete manje koristi od vežbanja nego što biste imali inače. Isto važi i ako ne dobijete odgovarajući obrok nakon treninga, jer vaše telo ne može da obnovi nivoe glikogena. Ukratko, ako ste fizički veoma aktivni, ni u kom slučaju nije pametno preskakati previše obroka.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još