ZAKLANJAJU POGLED NA AKROPOLJ: Grčki sud doneo odluku o rušenju dva sprata luksuznog hotela

Grčki sud dao je rok od tri meseca atinskim vlastima da sruše dva poslednja sprata luksuznog hotela koja zaklanjaju pogled na Akropolj.

Desetospratni luksuzni hotel "Koko - Mat Atina", izgrađen 2019. u centralnom atinskom okrugu Makrijani, odavno je u centru pažnje grčke javnosti.

Na društvenim mrežama njegovi gosti se hvale baškarenjem u ekstravagantnom bazenu sa velelepnim pogledom na Partenon.

Ali problem je u tome što je, da bi oni uživali u takvom pogledu, ostalima koji su ga do sada imali, pogled zaklonjen! Sa svojih 33 metra visine, zgrada za celih devet metara premašuje maksimalnu visinu gradnje dozvoljenu u toj četvrti.

Mnoge porodice koje su decenijama živele u tom kraju ostale su uskraćene za pogled na najznačajnije kulturno-istorijsko obeležje svog rodnog grada, a i brojnim novim vlasnicima stanova koji su zbog pogleda plaćali mnogo veću cenu kvadrata, sada su nekretnine izgubile na vrednosti.

Pre dve i po godine, posle burne protestne kampanje građana, sud je doneo odluku da je građevinska dozvola za hotel nevažeća, jer nije imala odobrenje Ministarstva kulture. Bila je to velika pobeda aktivista i lokalnog stanovništva.

Ali od tada je prošlo dosta vremena, a hotel sa pet zvezdica i dalje radi sa svih deset spratova, reklamirajući spektakularni pogled na Akropolj kao svoj glavni adut i razlog da gosti odaberu upravo tu destinaciju.

Kako piše "Katimerini", u novoj odluci Vrhovni administrativni sud je naložio gradskim vlastima da u roku od tri meseca zatraže uklanjanje dva gornja sprata zdanja. Oni imaju rok do 14. februara, kada će Sudsko veće za sprovođenje zakona ponovo zasedati.

Kompanija koja je vlasnik hotela u međuvremenu je iscrpela sve mogućnosti za žalbe i sva je prilika da će sad morati da se povinuje odluci suda.

U međuvremenu, to će samo biti dobra reklama za hotel, jer će u naredna tri meseca gosti koji budu u njemu noćili imati jedinstvenu priliku da uživaju u pogledu kojeg uskoro više neće biti.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još