Saradnja francuskih i srpskih arheologa

Ova izložba prikazuje  neka od nedavnih arheoloških istraživanja na našim prostorima i  podstiče nove projekte i saradnju francuskih i srpskih arheologa, koja traje već 35 godina. 

- Izložba ne prikazuje samo važne arheološke lokalitete i projekte obrađene i predstavljene kroz dokumenta i fotografije, već predstavlja jasne vizije i planove za rad na zaštiti naše kulturne baštine u budućnosti, u čemu nam je pomoć francuskih prijatelja dobro došla - pozdravne su reči Tatjane Cvjetićanin, direktorke Narodnog muzeja u Beogradu.

Noel Dival, jedan od pokretača francusko-srpske saradnje u oblasti arheologije, izrazio je nadu da izložba na pravi način reprezentuje značaj saradnje Francuske i Srbije. Zahvalivši se svima koji su pomogli, posebno se osvrnuo na rezultate 35-godišnje saradnje, koji su značajni ne samo za Srbiju i Francusku, već predstavljaju kulturnu baštinu od posebnog značaja za razumevanje istorije civilizacija koje su nastajale, postojale, opstajale ili nestajale na ovim prostorima.

Vujadin Ivanišević iz Arheološkog instituta istakao je da, iako je potreba postojala i pre toga, prava saradnja s francuskim arheolozima zapravo počinje 1973. godine, kada su vršena prva zajednička istraživanja na lokalitetima Sirmijum i Caričin grad - kako na samom terenu, tako i u publikovanju rezultata.  Knjige o ovom istraživanju nalaze se u svim većim bibliotekama Evrope i od velikog su značaja za savremenu naučnu misao.

Izložba je nastala u saradnji Francuskog kulturnog centra s Arheološkim institutom, Odeljenjem za preventivnu zaštitu "Diana", Narodnog muzeja u Beogradu i muzejima u Sremskoj Mitrovici i Leskovcu i biće otvorena od 25. marta do 3. maja 2008. Prati je odličan dvojezični katalog, a predviđene su i druge aktivnosti.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još