Registracija imanja do 31. marta

Bez evropskih fondova i nastavka evropskih integracija nema ni većih izdvajanja za poljoprivredu, koja je lane jedina ostvarila dobit u razmeni sa svetom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Slobodan Milosavljević juče je još jednom pozvao poljoprivrednike da preregistruju ili registruju svoja gazdinstva, podsećajući da je poslednji rok za to − 31. mart. Poštovanje roka za obnovu registracije, koja inače ništa ne košta, veoma je važno zbog planskog i ravnomernog raspoređivanja subvencija i to je u neposrednom interesu samih poljoprivrednika, jer samo registrovana gazdinstva imaju prava na podsticaje, ocenio je ministar dr Milosavljević na jučerašnjoj konferenciji za novinare, podsećajući da je 2007. godine bilo registrovano nešto manje od 360.000 gazdinstava, a ove godine, s obzirom na brojne podsticajne mere i beneficije, realno je očekivati da ih bude i više. Negde oko 400.000, što čini 80 do 85 odsto aktivnih poljoprivrednih gazdinstava. 

U tom kontekstu, dr Milosavljević je podsetio na desetomesečni učinak Ministarstva poljoprivrede, naglasivši da je sve što je obećano i ispunjeno, posebno kad je reč o čitavom nizu novih direktnih i konkretnih mera za unapređenje poljoprivrede. Počev od 120 evra po hektaru u ovoj godini, novih podsticaja u stočarstvu − 90 evra po biku, odnosno 70 po muznoj kravi, pa sve do potpuno novog modela kratkoročnog i dugoročnog kreditiranja, uz subvencionirane kamate. Dr Milosavljević je istakao da su banke danas praktično zatrpane zahtevima za kredite, pre svega kratkoročne, koji se odobravaju na godinu dana i uz maksimalnu kamatnu stopu od pet odsto. Ovog četvrtka na vladi će se naći i − dugoročno kreditiranje poljoprivrednika. U celini, ove godine učinjen je značajan iskorak u poboljšanju uslova za razvoj poljoprivrede, a za to će biti obezbeđena i veća izdvajanja iz agrarnog budžeta, naglasio je dr Milosavljević, ocenjujući da je poljoprivreda realna razvojna šansa Srbije, koja razvija evropski model i trebalo bi da bude atraktivna za investitore. 

Budući da su potrebna velika izdvajanja za razvoj, dr Milosavljević kaže da bez evropskih fondova i nastavka evropskih integracija nije realno računati ni s većim izdvajanjima za poljoprivredu. A u prilog tome ide i činjenica da je poljoprivreda jedina privredna grana koja je u razmeni sa svetom lane ostvarila dobit od oko 700 miliona dolara. Sve su to razlozi zbog kojih je upravo juče pokrenuta kampanja "Zemlja čeka − šta čekaš" − s vizijom Srbije kao razvijene agrarne zemlje i očekivanjem da se i proizvodnjom kvalitetne zdrave hrane može popravljati njen imidž u svetu.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.