Ministarstvo traži zaštitu za Srbe

BEOGRAD, 3. avgusta 2011. (Beta) - Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je u sredu, nakon što je zapaljena kuća porodice Petrović u selu Zočište, od Euleksa i Kfora da zaštite Srbe od nasilja albanskih ekstremista i osiguraju im bezbednost.

Ministarstvo u saopštenju ističe da je paljenje kuće porodice Petrović u utorak uveče poslednji u nizu incidenata i napada na Srbe južno od Ibra koji su se dogodili proteklih dana, a da su kosovske vlasti izazivanjem krize na severu ohrabrile albanske ekstremiste da vrše nasilje i da ne čine ništa da Srbe južno od Ibra zaštite.

"Vinovnici incidenata su čak i pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU. Paljenje kuće Petrovića je jasna poruka albanskih ekstremista Srbima povratnicima šta ih čeka ako odluče da se vrate na svoja vekovna ognjišta", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da je više puta skretalo pažnju medjunarodnom prisustvu sa kakvim problemima i pritiscima se suočavaju povratnici u selu Zočište, ali da do sada niko od odgovornih ništa nije preduzeo da se njihov položaj poboljša.

Kuća porodice Petrović u selu Zočište zapaljena je u utorak oko 19 sati, preneo je KIM radio. Prema navodima tog radija, požar su primetili monasi manastira Sveti Vrač u Zočištu. Kuća porodice Petrović zapaljena je i 1999. godine.

Pogledajte još