Prvi strani novinari od protesta u Tibetu

LASA, 26. mart 2008. (Beta-AP) - Prva grupa stranih novinara stigla je u glavni grad Tibeta od kada su se dogodili nemiri u toj oblasti početkom ovog meseca kada je zabranjen pristup stranim izveštačima.

Autobus s novinarima prošao je kroz tri policijska punkta na putu od aerodroma do Lase. Policajci su takođe stajali skoro na svakom raskršću na putu, prenosi agencija Asošiejted pres (AP) čiji su izveštači bili u izabranoj grupi.

Danas je vlada takođe saopštila da se predaju stotine osoba koje su učestvovale u antivladinim protestima. Vlada navodi da je najmanje 22 osoba ubijeno u Lasi dok tibetanske grupe za ljudska prava kažu da je ubijeno oko 140 Tibetanaca. Državni mediji saopštili su danas da se više od 600 ljudi predalo policiji u Lasi i susednoj pokrajini Sečuan gde su nemiri izbili nekoliko dana posle Lase.

Policija je takođe objavila spisak od 53 osobe koje se traže u vezi tih nereda, saopštila je zvanična agencija Sinhua. Prema navodima zvaničnika uhapšeno je 29 osoba ali nije jasno da li su oni među tih 53 sa spiska.

Pogledajte još