Svi se nadaju velikoj zaradi od Svetskog prvenstva

PRAG/VARŠAVA (Beta) - Privrednici u Češkoj i Poljskoj zadovoljno trljaju ruke zbog toga što je Čehe i Poljake zahvatila fudbalska groznica, a češka pivara "Prazdroj" iz Plzena očekuje da će zbog Mondijala domaća potrošnja piva porasti za dva odsto.
Dve trećine Čeha uvereno je da će njihova reprezentacija uspeti da prođe takmičenje po grupama, dok trećina veruje da će doneti kući i neku od medalja. Pet odsto "puca" na zlato, pokazala je anketa dnevnika "Mlada fronta Dnes".
Na Svetsko prvenstvo u fudbalu sprema se oko 40.000 čeških navijača a sociolozi predviđaju porast bračnih svađa, pošto se 90 odsto muškaraca namerilo da prati utakmice na televiziji, dok Mondijal interesuje svega 30 odsto Čehinja.
U vreme utakmica u kojima igraju Česi rezervisana su danima unapred i mesta u restoranima sa televizorima u centru Praga.
Fudbal će u drugi plan potisnuti i turiste od kojih Prag živi, pošto je na u starom gradskom jezgru na Staromnjestskom trgu, postavljen veliki ekran na kome će mesec dana Pražani moći da prate sve utakmice.
Obližnji Vaclavski trg rezervisan je za koncerte u slavu fudbala, postavljeno je malo igralište za egzibicione utakmice fudbalskih legendi i đaka, a centrom Praga prolaziće fudbalski marš u
nacionalnim bojama reprezentacija koje igraju tog dana. 
U čast češke reprezentacije fudbalsku utakmicu su, pred stotinama navijača u zoološkom vrtu, već odigrali i praški slonovi, a slonica Šanti pokazala se kao sjajan golgeter pred kojom je kao čuvar mreže bio nemoćan češki fudbaler Horst Sigl.
U Varšavi će se, kao podsećanje da je glavni svetski događaj za Poljake ovih dana Mondijal, postarati kolporteri dnevnnog lista "Metropol". Obučeni u nacionalnu crveni i belu boju, sa navijačkim šalovima oko vrata, u dane kada igra poljska reprezentacija oglašavaće se zviždukom pištaljki.
Oko 300.000 Poljaka sprema se u Nemačku, a pridružiće im se i većina političara, na čelu sa predsednikom Lehom Kačinjskim. Predsednik donjeg doma parlamenta Marek Jurek skratio je sednicu tako da poslanici mogu na miru da gledaju fudbal.
Dobar posao zbog Svetskog prvenstva ostvariće i gradovi na granici s Nemačkom.
U poljskim hotelima i pansionima mesta su rezervisali zapadni turisti, pre svega Britanci, kojima se  isplati da iz Poljske idu na utkamice, jer u nemačkim gradovima nisu našli smeštaj.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.