Nećemo trgovati državnim interesima

BEOGRAD, 4. avgusta 2011. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je u četvrtak da država neće "trgovati" nacionalnim interesima zarad dobijanja statusa kandidata u EU.

"Mislim da je to suština ove akcije (na Kosovu) do sad - da se u uslovima kada svi znaju da će Srbija učiniti mnogo i da će učiniti sve da dobije kandidaturu i datum početka pregovora, nekome čini da je to idealan momenat da se, pošto više nema Haškog tribunala kao prepreke, Srbija natera da prodje ispod svoje crvene linije kada je reč o Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, takva politika je potpuno pogrešna.

"Mislim da je Srbija više nego države u regionu učinila da bude faktor mira i stabilnosti i takav odnos nije korektan. Naprotiv, jača antievropske snage u zemlji", rekao je Dačić u Palati Srbije nakon što je fudbaleru Crvene zvezde Evandru Goebelu dodelio srpski pasoš.

Beogradski dnevnik "Blic" u četvrtak je, pozivajući se na izvore iz Vlade Srbije, objavio da Srbija neće dobiti datum početka pregovora o članstvu u EU dok se ne reši kriza na severu Kosova.

Pogledajte još